DJK_8522

Награде Кустендорфа 2023: Образложења жирија

Златно јаје

За инвентиван визуелни приступ и паметно приповедање у филму Писмо свињи, који нас води у свест младе ученице како би нас суочио са траумом која је последица незамисливих догађаја. За изазивање и исказивање истинског, људског саосећања. За изузетно филмско достигнуће, награђујемо Тал Кантор Златним јајeтом за филм Писмо свињи.

Сребрно јаје

Користећи маестралну скупину вештина, ауторка филма самоуверено доноси нежну причу о немирима са којима се суочава пар тинејџера, хватајући оне неухватљиве тренутке емоција које снажно одјекују дуго након завршетка филма. Жири додељује сребрно јаје Дулми Пурев-Очир за кинематографско постигнуће у филму Снег у септембру.

Бронзано јаје

Због одважних одлука у писању сценарија и режији филма који је паметно постављен око мајке која се понаша превише заштитнички, око лика ког изузетно игра главна глумица. Изненадни обрти у радњи доводе нас до осећања слободе које у животу често изостаје. Жири жели да додели Бронзано јаје Ани Ђимеши за филм Африката.

Посебно признање

Жири жели да похвали режисерку филма Више од живота за добро вођење глумачког ансамбла у тананом приказу суптилних детаља сукоба са којима се суочавају.

Награда Вилко Филач

Међу многобројним веома професинално снимљенм филмовима где је филмска фотографија интегрални део самог наратива у селекцији, издвојило се неколико остварења по начину на који је визуелним средствима испричана филмска прича. Kао доминантна медијска линија сваког филма, који је по својој природи вишемедијска уметност, филмска фотографија која када је изузетна, има снагу да само филмско дело трансформише у изразито визуелни наратив. Жири за доделу награде Вилко Филач се одлучио да ово признање додели филму који у највећој мери са публиком комуницира управо путем филмске фотографије и изузетног рада са камером. За ауторе остварења На Ксерксовом трону и пре свега директора фотографије овог изузетно снимљеног филма жири је одлучио да награду Вилко Филач додели Евану Марагкоудакису.