Презентација радова студената са Академије Никите Михалкова

nm studenti

Последњег фестивалског дана одржана је презентација радова студената Академије за филм и позориште Никите Михалкова. Ова Академија своје прве студенте примила је прошле године а током претходних година деловала је као летња филмска академија кроз коју је током три године постојања прошло на стотине студената из преко двадесет пет земаља да би потом прерасла у једногодишњи курс. На Академији се изучавају глума, режија, камера и монтажа. Руководилац одсека за глуму је Никита Михалков, који је од преко сто педесет пријављених кандидата на пријемном испиту одабрао најбољих двадесет троје, између осталих и српску глумицу Милену Јакшић. На одсецима за режију, камеру и продукцију студира по шест студената што гарантује индивидуални приступ и посвећеност сваком студенту и та пракса ће се наставити и у будућности.

Предавања на Академији Никите Михалкова држе најпознатији руски уметници, међу којима су Владимир Хотињенко, Анатолиј Мукасеј и Леонид Вершагин, руководиоци одељења за режију, камеру и продукцију. Током годину дана студија гости Академије су чувена имена из света филма који одржавају радионице за студенте. Никита Михалков је супервизор свих студената Академије и након завршених студија наставља да прати њихов професионални рад.

Публици су представљени одломци са радионица Никите Михалкова, као и процес рада на студентским представама рађених по драмама Антона Чехова и Ивана Буњина. Поред тога, одржане су пројекције студентских филмова Андреја Богатирјова, Вере Вадинске и Анастасије Глебове. Андреј Богатирјов је изразио своје задовољство што свој филм представља у Србији, међу братским народом, док је Вера Вадинска изјавила да је пресрећна што је њен филм имао премијеру баш на Кустендорфу.

Посета московских студената Кустендорфу и Србији уједно је и прва званична презентација Академије за филм и позориште Никите Михалкова у иностранству.