Изложба

Омаж Карлу Баумгартнеру

ZA SAJT 3

Карл Баумгартнер рођен је 1949. године у јужнотиролском граду Брунеку, а филмску каријеру започео је крајем шездесетих у Риму, где је радио као асистент режије и писао филмске критике. Године 1971. одлази у Франкфурт, и заједно са Рајнхардом Брундингом оснива биоскоп Хармонија, чији је репертоар посвећен ауторском филму. Дистрибутерску кућу Пандора филм основали су 1981. године, понудивши европској публици филмове аутора као што су Андреј Тарковски, Кшиштоф Кишловски, Жан-Лик Годар, Мајк Ли, Вим Вендерс, Акира Куросава, Аки Каурисмаки, Ким Ки-Дук, Анри Жорж Клузо, Такеши Китано, Емир Кустурица, Џејн Кемпион и други.

Као продуцент, радио је са ауторима препознатљивог филмског израза. Сарађивао је са неким од најзначајнијих режисера данашњице, са Емиром Кустурицом, Кимом Ки-Дуком и Акијем Каурисмакијем. Један од првих филмова који је произвела продукцијска кућа Пандора филм било је Подземље Емира Кустурице, награђено Златном палмом у Кану. Истовремено, радио је и са дебитантима и младим, неафирмисаним ауторима, а био је посебно заинтересован за источноевропску кинематографију. Сви филмови које производи Пандора су међународне копродукције и имају биоскопску дистрибуцију.

Баумгартнер је два пута био гост Међународног филмског и музичког фестивала Кустендорф. Године 2009. био је члан жирија и одржао је радионицу са студентима. Том приликом Емир Кустурица најавио га је као „ретку врсту” у свету продуцената, рекавши: „За разлику од људи који се брину искључиво како да набаве новац, а још више како да га поврате, Бауми дели живот и судбину филма.“ Његова продуцентска филмографија састоји се од шездесет шест играних, седам документарних и једног анимираног целовечерњег филма. Филмови које је продуцирао добили су бројне награде на међународним филмским фестивалима. Карл Баумгартнер био је члан Немачке филмске академије, Европске филмске академије и Филмске академије азијског Пацифика.

Умро је у свом дому у Франкфурту 18. марта 2014. године.