Савремене тенденције

Прича над причама

Италија, Француска, Велика Британија | 2015

Матео Гароне

01

Режија:
Matteo Garrone

Сценарио:
Edoardo Albinati,
Ugo Chiti,
Matteo Garrone,
Massimo Gaudioso

Директор фотографије:
Peter Suschitzky

Монтажа:
Marco Spoletini

Продуцент:
Matteo Garrone,
Anne Labadie,
Jean Labadie,
Jeremy Thomas

Продукцијска кућа:
Archimede,
Le Pacte,
Rai Cinema

Улоге:
Salma Hayek,
Vincent Cassel,
Toby Jones

Трајање:
125′

Синопсис

Биле једном три суседне краљевине, свака са величанственим замком. Из замкова су владали краљеви и краљице, принчеви и принцезе. Један краљ био је блудни сладострасник, другог је заробила чудна животиња, а једна од краљица била је опседнута жељом за породом. Чаробњаци и виле, језива чудовишта, џинови људождери и старе праље, акробати и куртизане – то су протагонисти ове слободне интерпретације славних прича Ђанбатиста Базилеа.

DIR

Биографија режисера

Матео Гароне

Матео Гароне је рођен у Риму 1968. године. Неко време радио је као асистент сниматеља, да би се потом у потпуности посветио сликарском позиву. Његов краткометражни филм Силуета (1996), проглашен је за најбољи на Сахер фестивалу исте године.

За свој први дугометражни филм, Средња земља (1996), награђен је на Фестивалу омладинског филма у Торину. Документарни филм, Орест Пиполо, свадбени фотограф (1998), снимио је у Напуљу. Исте године, његов други дугометражни филм, Гости, приказан је на Венецијанском филмском фестивалу. Гаронеов трећи филм, Римско лето (2000), био је у такмичарском програму фестивала у Венецији, а његов следећи филм, Таксидермиста (2002), приказан је у оквиру програма Четрнаест ноћи аутора на Канском фестивалу.

Прва љубав (2004), приказана је у такмичарском програму на 54. Берлинском филмском фестивалу на ком је освојила Сребрног медведа за најбољу музику. Гомора (2008), освојила је Велику награду на Канском фестивалу, као и бројне друге награде на међународним фестивалима, укључујући пет Европских филмских награда. Исте године, Гароне је продуцирао дебитантски филм Ђанија ди Грегорија, Августовски ручак, који је проглашен за најбољи дебитантски филм на Венецијанском филмском фестивалу. Гаронеов наредни филм, Ријалити (2012), освојио је Велику награду жирија на Канском фестивалу исте године. Прича над причама (2015) је његов први филм на енглеском језику.