balkanski-spijun

Балкански шпијун

Југославија/1984
Душан Ковачевић / Божидар Бота Николић

Синопсис

Илија Чворовић, уверен да његов подстанар представља највећу претњу за безбедност државе, започиње сопствену операцију надзирања против невиног човека.

Режија / Director:
Dušan Kovačević
Božidar 'Bota' Nikolić

Сценарио / Screenplay:
Dušan Kovačević

Директор фотографије / Director of Photography:
Božidar 'Bota' Nikolić

Монтажа / Film Editing:
Andrija Zafranović

Продуценти / Producers:
Milan Božić

Продукцијска кућа / Production Company:
Union Film

Улоге / Cast:
Danilo 'Bata' Stojković
Bora Todorović
Mira Banjac
Sonja Savić
Zvonko Lepetić

Трајање / Duration:
95’

Душан Ковачевић / Божидар Бота Николић
Биографија режисера
Душан Ковачевић / Божидар Бота Николић

Душан Ковачевић

Душан Ковачевић (Мрђеновци, 1948) дипломирао је драматургију на Академији за позориште, филм, радио и телевизију у Београду. Написао је сценарија за једанаест награђиваних филмова, међу којима се истичу Ко то тамо пева (1980), филм Слободана Шијана награђен посебним признањем  фестивала у Монтреалу, Посебан третман (1980) Горана Паскаљевића, приказан на фестивалу у Кану и награђен за најбољу споредну женску улогу, Маратонци трче почасни круг (1981), Балкански шпијун (1984), који је и режирао заједно са Божидаром Николићем и Подземље (1995), кански победник у режији Емира Кустурице. Режирао је три филма, Балкански шпијун (1984), Професионалац (2003) и Није лоше бити човек (2021).

Божидар Бота Николић

Божидар Бота Николић (1942–2021) био је српски и југословенски филмски редитељ и директор фотографије. Снимио је више од тридесет играних филмова, више од педесет телевизијских драма, двадесет телевизијских серија и више документарних филмова. Као директор фотографије сарађивао је са значајним редитељима, као што су Живко Николић, Слободан Шијан, Лордан Зафрановић, Срђан Карановић, Миша Радивојевић, Бора Драшковић и Ватрослав Мимица, поред осталих. За сниматељски рад добио је две Златне арене у Пули, за филмове Бештије (1977) и Живот је леп (1985). Златну арену за режију добио је за филм Балкански шпијун (1984), заједно са корежисером Душаном Ковачевићем.