pobednici

Додељене награде 11. Кустендорфа

На церемонији затварања проглашени су победници 11. Mеђународног филмског и музичког фестивала Кустендорф.

Добитиник овогодишње награде Вилко Филач, за најбољу фотографију, је Пјотр Павлус за филм Стварно је екстра. Награду је уручио Иштван Борбаш, који је истакао значај фотографије и упоредио је са градњом мостова између светла и сенке, режије и глуме, а Вилка Филача је назвао великим мостоградитељем, чији присуство се осећа у свакој слици коју је снимио.

Церемонија је настављена доделом специјалних и главних награда.

Пошто су све приче испричане, увек је лепо видети једну која говори о болним истинама на нови начин и у новој географији, истакао је члан овогодишњег жирија, Пеца Поповић и уручио прву специјалну награду жирија филму Шанелу режији Умберта Ваљеха. Друга специјална награда отишла је филму Вртешка Руслана Братова, за које жири рекао да на неодољив начин и са пуно хумора иде већ знаном стазом у кинематограгији причајући о често безумној мушкости.

Награду Бронзано јаје филму Лумпен Николе Вучинића уручио је професор Серж Регур, који је истакао да филм говори о стварности глобалног тржишта које живот доброг радника чини безначајним.

Сребрно јаје уручено је филму Петнаесту режији Самеха Алаа. Награду је уручио Властимир Судар, истакавши да је реч о филму који показује како у свету одраслих једно дете преузима одговорност неизвесне будућности.

Главну награду, Златно јаје, освојио је филм који на веома осетљив начин сведочи о жудњи за животом у политички сложеном свету, филм Бомбона, у режији Ракана Мајасија. Златно јаје палестинском режисеру Мајасију уручио је Пеца Поповић.