Жири награде „Вилко Филач“

Дијан Баратје

Као кћер Жака и Нене Баратје, Дијан Баратје је од малих ногу у филмском свету. Похађала је школу Луј Лимијер у Паризу, код Раула Кутара, а од 1991. године ради са Ериком Ромером. Тада је започела дуга сарадња, током које је радила као директор фотографије на свим филмовима овог режисера. Њена каријера, сензибилитет и традиција којој припада, опредељују је као следбеницу француског новог таласа. Она користи постојеће ресурсе, прилагођава се природном светлу и дизајнира осветљење које глумцима омогућава већу слободу. Године 2009. режирала је документарни филм о свом оцу, Жаку Баратјеу. Наставља да режира и да предаје.

 

 

 

 

 


istvanИштван Борбаш

Иштван Борбаш рођен је 1954. године у Будимпешти. Каријеру сниматеља филмова и реклама остварио је у Шведској. Сарадњу са редитељем Ројем Андерсоном започео је 1984. године. Током тридесет година рада у Студију 24, заједно су снимили безброј реклама и филмова различитих дужина, у распону од 15 секунди до 2 сата. Такође, учествовао је у изради и обликовању књига, изложби, реклама и кампања оглашавања на рекламним паноима. Сви ови пројекти имали су за циљ да представе радости, туге и рањивости људи, и то у окружењима и ситуацијама које сви можемо да препознамо. Чак и тривијалне ситуације, када су приказане на одређени начин (простор, светло, ликови), могу да пруже врло прецизне представе људског постојања.

Већина ових пројеката привукла је значајну пажњу Шведске, али и међународне јавности. Тиме се потврђује да је могуће и важно користити слике да би се утицало на наш живот и размишљања о постојању. Његов најновији филм снимљен у сарадњи са Ројем Андерсоном, Голуб седи на грани размишљајући о постојању, освојио је Златног лава на филмском фестивалу у Венецији 2014.