THE SQARE1 (1)

Сквер

Шведска, Немачка, Француска, Данска/2017
Рубен Естлунд

Синопсис

Кристијан је уважени кустос музеја савремене уметности. Разведен, али и брижан отац двоје деце, он вози електрични аутомобил и подржава више циљеве. Изложба Сквер коју припрема је уметничка ин- сталација која пролазнике позива на алтруизам и позива их да буду одговорна људска бића. Међутим, понекад је тешко живети у складу са сопственим идеалима. Кристијанова непромишљена реакција на крађу мобилног телефона увући ће га у срамне ситуације.

У међувремену, пи-ар агенција музеја започиње неочекивану кампању за Сквер. Одговор је предимен- зиониран и изазваће егзистенцијалну кризу код Кристијана и у музеју који води.

Сценарио / Screenplay
Ruben Östlund

Директор фотографије
Frederik Wenzel

Монтажа
Ruben Östlund, Jacob Secher Schulsinger

Продуценти
Erik Hemmendorff, Philippe Bober

Продукцијске куће
Plattform Produktion AB, Essential Film, Parisienne

Улоге
Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West, Terry Notary, Christopher Laessø, Marina Schiptjenko, Elijandro Edouard, Daniel Hallberg, Martin Sööder

Трајање
142’

Рубен Естлунд
Биографија режисера
Рубен Естлунд

Као  страствени  скијаш,  Рубен  Естлунд  је  пет  година,  све  до  средине  својих  двадесетих, режирао скијашке филмове и тако стекао склоност ка дугачким кадровима. Филм је студирао на Универзитету у Гетеборгу, где је даље развио вештину добро промишљених и изведених дугих кадрова, коју је наставио да унапређује кроз све филмове које је снимио. Његов рад се најбоље може описати као духовита и тачна опсервација друштвеног понашања и као смеша филма и социологије. Последња четири целовечерња филма које је снимио имала су премијере у Кану, а Туриста је 2014. године добио награду жирија у селекцији Известан поглед. Сквер, његов пети целовечерњи филм, прошле године је награђен Златном палмом. Рубен Естлунд је професор филма на Академији лепих уметности у Гетеборгу.