dan_06_zatvaranje_milica.00_19_48_13.Still001

Свечаност затварања и додела награда

Једанаести Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф окончан је вечерас церемонијом доделе награда.

Програм је отворен омажом једном од најзначајнијих глумаца српског филма, Александру Берчеку.

Након омажа и вишеминутних овација публике, професор Емир Кустурица је Берчеку уручио Награду за будуће стваралаштво или награду Дрво живота. Срели смо се на љубави према другим стварима и на причама који нису централно везане за оно што обично неуспјешни глумци најчешће покрећу, а то је прича о глуми, реко је за Берчека професор Кустурица и додао да се о тој умјетности врло тешко може говорити и да она једино функционише у тренутку када неко подивља или када неко зажели да читав један пакет осјећања протури кроз камеру и у ствари покаже како је та игра, како је то један писац рекао, игра стаклених перли.

Пошто је ово награда за будуће филмове, а Професор је редитељ…па памет у главу, шаљиво је изјавио Берчек прихватајући награду.

Програм је настављен наступом фолклорног ансамбла АКУД Светозар Марковић из Крагујевца, који је извео сплет игара из Шумадије, Гламочко немо коло и Молдавску тарантелу.

Затим је професор Емир Кустурица уручио дипломе учесницима такмичарског програма Фестивала, након чега је позван жири да објави победнике Фестивала.

Добитиник овогодишње награде Вилко Филач, за најбољу фотографију, је Пјотр Павлус за филм Стварно је екстра. Награду је уручио Иштван Борбаш, који је истакао значај фотографије и упоредио је са градњом мостова између светла и сенке, режије и глуме, а Вилка Филача је назвао великим мостоградитељем, чији присуство се осећа у свакој слици коју је снимио.

Церемонија је настављена доделом специјалних и главних награда.

Пошто су све приче испричане, увек је лепо видети једну која говори о болним истинама на нови начин и у новој географији, истакао је члан овогодишњег жирија, Пеца Поповић и уручио прву специјалну награду жирија филму Шанел у режији Умберта Ваљеха. Друга специјална награда отишла је филму Вртешка Руслана Братова, за које жири рекао да на неодољив начин и са пуно хумора иде већ знаном стазом у кинематограгији причајући о често безумној мушкости.

Награду Бронзано јаје филму Лумпен Николе Вучинића уручио је професор Серж Регур, који је истакао да филм говори о стварности глобалног тржишта које живот доброг радника своди на безначајност једне тачке.

Сребрно јаје уручено је филму Петнаест у режији Самеха Алаа. Награду је уручио Властимир Судар, истакавши да је реч о филму који показује како у свету одраслих једно дете преузима одговорност неизвесне будућности.

Главну награду, Златно јаје, освојио је филм који на веома осетљив начин сведочи о жудњи за животом у политички сложеном свету, филм Бомбона, у режији Ракана Мајасија. Златно јаје палестинском режисеру Мајасију уручио је Пеца Поповић.

Након доделе награда, професор Кустурица је присутне подсетио да је овогодишњи Кустендорф инспирисан игубљеним руским аванградним филмом Окована филмом и његовим ауторима Владимиром Мајаковским и Љиљом Брик.

Ништа боље не може да се деси једном аутору и једном фестивалу, него да крене у авантуру тамо где је нестао један диван авангардни филм, закључио је професор Кустурица и прогласио Фестивал затвореним.