tankred test

Разговор са Танкредом Рамонеом

Последњег дана Фестивала приказан је документарни филм Нема бога, нема господара: историја анархизма, француског документаристе Танкреда Рамонеа, а након приказивања одржана је радионица са режисером.

Првобитно филозоф, Рамоне документаризму приступа као наставку својих филозофских истраживања, тако да ову историју анархизма доживљава као практичан допринос традицији анархистичке мисли. Хтео сам да се бавим пропагандом дела, али немам то у себи, тако да је ово мој вид пропаганде делом, рекао је Рамоне о свом филму.

Историја анархизма до данас остаје скривена и непозната. Поједини догађаји јесу познати и историјски истражени, али целокупна прича анархистичких покрета, од Прудона до данас, не постоји. Тако да је Рамонеов филм, за који му је требало пет година истраживања, и значајан допринос историјографији и значајан документ анархизма.

Публика на Мећавнику је могла видети развој анархизма од његових почетака у деветнаестом веку, до гушења великих побуна на почетку Другог светског рата. Рамоне је направио и трећи део филма, који прати догађаје од краја Другог светског рата до данас, али му је финансијска подршка за развој укинута и приказивање трећег дела, који је ипак успео да заврши, заустављено. Изгледа да је анархизам прихватљив само кад је фолкор, само кад је у прошлости, закључује Рамоне, који признаје да је у питању вид цензуре његовог пројекта.

Цензура, тврди режисер, само потврђује да је анархизам и даље актуелан и проблематичан, што опет доказује да је наше време веома налик времену великих социјалних побуна са краја деветнаестог века, као и то да нам је прича о анархизму потребнија него икад.