template vesti

Радионица са Рубеном Естлундом

Након пројекције филма Квадрат, прошлогодишњег добитника Златне палме, аутор филма, Рубен Естлунд, одржао је радионицу са студенима и гостима једанаестог Кустендорфа.

Шведски редитељ је говорио о свом специфичном приступу филму и готово социолошком начину истраживања људске природе. Говорећи о идејама и инспирацијама иза филма Сквер, Естлунд је причао и о истоименој инсталацији, чији је аутор био управо он. Као са целокупним филмом, Рубен тврди да је инсталацијом хтео прозвати синдром пасивног посматрача, који је постао уобичајени начин на који цивилизовани човек реагује на насиље, али и на људску невољу уопште. Колективни бес према нецивилизованом појединцу је најопаснија ствар код нас, изјавио је Естлунд.

Изражавајући даље своје незадовољство традиционалним филмским приступом проблемима људског понашања, Рубен истиче како нам појава дигиталног видеа и поготово сервиса попут Јутјуба, дају могућност да преиспитамо уобичајене филмске наративне структуре, које гледаоцима обично нуде задовољење форме уместо садржаја – испуњење задатих очекивања уместо пропитивања људског стања. Морамо довести у питање опседнутост англосаксонском драматургијом, закључио је Естлунд.

Са студентима је поделио своје системе рада са глумцима, директорима фотографије, као и свој начин монтаже. Описујући разлоге за своју наклоност према статичним кадровима, у које некад смешта и читаве сцене, Рубен је истакао да му овај начин рада дозвољава да се концентрише на понашање глумаца, којима тако оставља простор за слободну интеракцију и личног проналажење начина оживљавања сцене. Често сам свој монтажер, Естлунд је оставио утисак некога ко инсистира да филм прави искључиво на начине који ће му омогућити што интензивније представљање проблема којима се бави. Као професор филма, и предавач на Академији лепих уметности у Гетенборгу, Естлунд је имао доста доста да каже младим ауторима, којима је при доласку на фестивал поручио да се не смеју плашити неуспеха и да прављењу филма морају приступити далеко слободније него што је уобичајено.

Након вредних лекција, присутни су имали прилику да чују целокуптни синопсис за Естлундов будући филм, који ће се звати Троугао туге, а бавиће се људском лепотом и начином на који она успоставља друштвене динамике.