ghhhgh

Радионица са Михаелом Р. Роскамом

Гост 11. Кустендорфа, режисер Михаел Р. Роскам, одржао је данас радионицу након пројекције његовог трећег целовечерњег филма Верност.
Номинован за Оскара и Цезара већ својим првим филмом Бикова глава, Роскам је свој други филм Прљаве испоруке снимио у Холивуду, са звездама попут Тома Харија, Нуми Рапас и Џејмсом Гандолфинијем. Верност представља његов повратак у Европу и поновни рад са глумцем Матијасом Шонартсом. Режисер је са студентима поделио своје искуство рада у Холивуду, а разлику између америчког и европског начина прављења филмова описао је речима у Европи филм припада оном који добије новац за филм, а у Америци оном који даје новац за филм. По њему, оба начина имају своје вредности, па је додао да планира наставити са радом у оба система – што је већ извесно јер се са идућим пројектом враћа у Холивуд.
Опредељен за жанр, или више за флертовањем за жанром, Роскам је свој рад описао као amour noir, који дефинише као извртање конвенција традиционалног ноар филма. Уместо крими приче са љубавним елементима као сателитима око ње, amour noir би била љубавна прича са крими елементима као сателитима, тврди режисер. Он цитира узоре попут Жан-Пјера Мелвила и Мајкла Мана као највеће утицаје на своје филмове и додаје да је управо Манов филм Врелина, био директна инспирација за Верност.
Одговарајући на питања студената, белгијски режисер је поделио своје виђење значаја криминалистичких прича за културу. Цитирајући холандског антрополога и историчара Јохана Хојзингу и његов концепт homo ludens, Роскам је филм упоредио са игром, која призива, имитира и рекреира елементарне сукобе унутар људске природе, са јасном свешћу да је реч о претварању. Тако би разлика између реалности и игре била та да игра има крај и нема последице. Како је насиље неотуђиви део човека, који ни цивилизације не може искоренити, Роскам тврди да је кључно да се управо о насиљу говори и да насиље буде рекреирано као елемент игре. По њему, филм ноар, и сличне врсте филмских прича, нуде управо такву игру и са њом деле исте користи по друштво.