template vesti

Отворен 11. Кустендорф

Посветом Теби, Љиљо почео је Владимир Мајаковски свој Облак у панталонама давне 1914. године. Вечерас, преко стотину година касније, на Мећавнику смо поново чули теби, Љиљо и муза руске авангарде постала је и муза једанаестог Кустендорфа.

Режисерка, песникиња, глумица, модна икона, архитекта и анђео чувар руских авангардиста, Љиља Брик, сишла је вечерас са платна и пролетела биоскопом Проклета авлија, проглаглашавајући и себе и фестивал за оковане филмом.

Отварање једанаестог Кустендорфа почело је сачуваним кадровима изгубљеног немог филма Окована филмом (1918), чији је сценариста Владимир Мајаковски, а звезде управо Мајаковски и Љиља Брик. Пројекцију је пратила музика америчког гитаристе Герија Лукаса и Но Смокинг Окестра, те плесна и акробатска тачка Сање Радуловић и Душана Мурића. Играјући уз Шостаковичев Други валцер, Радуловићева и Мурић отеловили су Мајаковског и Брикову, те тако оживели изгубљени филм.

Након уводног спектакла, присутнима у дворани Проклета авлија обратио се професор Емир Кустурица, рекавши да ће овогодишњи Кустендорф попут свих претходних приближити оне који ће убрзо постати велики, са онима који су већ велики, али да ће се разликовати по томе што ће помоћу фикције претворити стварност у фикцију. Потом је говорио министар културе и информисања Републике Србије Владан Вукосављевић који је Кустендорф назвао великом кошницом у коју долазе вредне пчеле из читавог света, па праве мед, здраву храну која је контрапункт отрову који производи индустрија забаве.

Наставио је Гери Лукас, гитаром пратећи пројекцију двадесетоминутног немог филма Међучин (1924), великог француског редитеља Ренеа Клера.

Уследиo је омаж италијанском режисеру Паолу Сорентину, који је гост овогодишњег фестивала и добитник традиционалне Награде за будуће филмове која од ове године носи назив Дрво живота. Сорентино је и званично отворио фестивал.

После церемоније отварања присутни су имали прилику да гледају прошлогодишњег добитника Златне палме, филм Квадрат, чији се аутор Рубен Естлунд, такође обратио присутнима препричавши сликовито своје путовање од Гетеборга до Мећавника. По завршетку пројекције, Естлунд је одржао радионицу такмичарима и гостима фестивала.