template vesti copy

Отворена изложба Миљена Креке Кљаковића

Петог дана Кустендорфа професор Емир Кустурица је у галерији Капор отворио изложбу посвећену делу сценографа Миљена Креке Кљаковића.

Кљаковић иза себе има четири деценије сценографског искуства, а радио је на филмовима као што су Специјално васпитање, Како сам систематски уништен од идиота, Варљиво лето ’68, Јагуаров скок, Јагоде у грлу, Тајванска канаста, Петријин венац, Свети Георгије убива аждаху, Мухамед: гласник Божји. Светску славу је стекао филмом Деликатесна радња, у режији Марка Кароа и Жан-Пјера Жанеа, за који је добио награде Цезар и Феликс. Са професором Кустурицом Кљаковић је радио на филмовима Дом за вешање, Подземље и Аризона дрим.

Отварајући изложбу професор Кустурица је Креку назвао комплетним аутором, који не прати само режисерову визију, него има свој јединствени пут, који прати. Професор Кустурица је додао да присутни имају прилику да виде рад једног посвећеног занатлије и изврсног уметника, чије присуство је филм попут Подземља учинило оним што јесте.

Изложба се састоји од оригиналних сценографских скица и фотографија завршених сценографија. Међу изложеним примерима је и Кљаковићев рад на филму Мухамед Маџида Маџидија, који представља просторно највећи пројекат његове досадашње каријере – изградњу реплике средњовековног града Меке, византијског манастира Босра, као и више ентеријера, на површини од 120.000 квадратних метара.