О Фестивалу

Девети Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф одржава се од 22. до 27. јануара 2016. године у Дрвенграду на Мокрој Гори, у организацији продукцијске куће Раста интернешнел и под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, Газпром њефта, Мећавник града и ТНСО. Као и претходних година, фестивал је посвећен будућим филмским ствараоцима и великанима светског ауторског филма. 

ТАКМИЧАРСКИ ПРОГРАМ – У оквиру главног фестивалског програма седамнаест филмова младих режисера из Бугарске, Кине, Хрватске, Мађарске, Исланда, Ирана, Мексика, Палестине, Русије, Србије и Шпаније надметаће се за Златно, Сребрно и Бронзано јаје. Филмове из овогодишње селекције карактеришу вечите теме и разноликост мотива и ауторских приступа. Међународни жири чине Мажида Абди, филмска продуценткиња и аутор документарних филмова из Етиопије и Дивна Вуксановић, српска књижевница, филозоф и теоретичар медија и Фламинио Задра, фимски продуцент из Рима. Награду за најбољу фотографију Вилко Филач ове године ће доделити Дијан Баратје, директорка фотографије из Француске и шведски директор фотографије мађарског порекла Иштван Борбаш. Као и претходних година, селекторка такмичарског програма је Дуња Кустурица.

САВРЕМЕНЕ ТЕНДЕНЦИЈЕ – Програм у коме се приказују неки од најбољих филмова прошлогодишње продукције и представљају њихови аутори – гости фестивала, који ће након пројекција својих филмова одржати радионице. У шест фестивалских дана биће приказани филмови: Дипан, прошлогодишњи добитник канске Златне палме који је режирао Жак Одијар, Благо Корнелијуа Порумбојуа, добитник награде Известан таленат у оквиру канског програма Известан поглед, Прича над причама Матеа Гаронеа, такође приказан у главној конкуренцији последњег канског фестивала, дебитантски целовечерњи филм победника Кустендорфа 2009, Бланка Кокија Хасеија, који је на претходном Венецијанском филмском фестивалу добио две награде, Младост Паола Сорентина, добитник награде Европске филмске академије за најбољи европски филм и Клан Пабла Трапера, за који је режисер добио венецијанског Сребног лава, награду за најбољу режију.

ДЕКОЛОНИЗОВАЊЕ ФИЛМА – Нова програмска целина Кустендорф фестивала представиће филмове који доводе у питање доминантне наративе о односу израбљивача и израбљиваних у неоколонијалном контексту, као и оне о класним односима унутар савремених друштава. У оквиру овог програма биће приказани документарни филмови: О насиљу Јорана Хуга Олсона, Капетан Томас Санкара Кристофа Купелина и Немачка младост Жана Габријела Периоа, као и играни филм Ђије Жангкеа Планине могу да оду, који из ауторске визуре говори о проблемима којима је посвећен овај програм.

РЕТРОСПЕКТИВА ВЕЛИКАНА – У оквиру овог програма биће приказани филмови Жака Одијара, а посебан сегмент програма биће посвећен раду продуцента Карла Баумгартнера. Емир Кустурица говориће о свом раду са овим немачким продуцентом и одржати предавање о чехословачком редитељу Франтишеку Влачилу.

МУЗИЧКИ ПРОГРАМ – Сваке вечери, након пројекција и радионица, концерти музичких група употпуниће надалеко чувену атмосферу ноћног живота Кустендорфa. У оквиру овог програма наступаће: српски рок састави Партибрејкерс и Коља и Гробовласници, јерменска реге и ска атракција Реинкарнејшн и молдавски трубач Адам Стинга.

Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф 2016 ће угостити прослављене ауторе, глумце и музичаре те бројне младе филмске ауторе и студенте филмских школа из целог света, као и друге еминентне госте из света филма.