Жири

Мажида Абди

Мажида Абди је рођена у Диредави, у Етиопији, а у Адис Абеби је живела до своје четврте године. Након револуције која се догодила 1974. године, са мајком и братом одлази у Најроби у Кенији. Пошто је завршила основну и добар део средње школе, преселила се у Канаду. Иако је уживала у студирању, схватила је да већина њених колега желе да постану инвестициони банкари на Вол стриту. Дипломирала је пословну администрацију, али је студирала и француску књижевност.

Први сусрет са кинематографијом Мажиде Абди био је почетком деведестих година. Путујући по Непалу упознала је Бернарда Бертолучија и стажирала је на снимању његовог филма Мали Буда (1993). Када се вратила у Етиопију, режирала је документарне филмове и радила као новинарка. Продуцирала је један кратки филм и потом постала продуцент филмова Абдерахмана Сисакоа. Године 2010. организовала је Важне слике, фестивал краткометражних филмова у Адис Абеби. Живот схвата као путовање душе и посвећена је проучавању духовних традиција и терапија. Практикује метаморфичну технику.Поред тога, Мажида је плесачица и глумица. Тренутно ради за Орбс, часопис посвећен науци, уметности и духовности.

 


Дивна Вуксановић

Дивна Вуксановић рођена је у Београду. Дипломирала је на Факултету драмских уметности и Филозофском факултету Универзитета у Београду. Стекла је мастер диплому из драмских уметности у области теорије позоришта, као и докторат из области савремене филозофије и естетике. Ради као редовни професор на Факултету драмских уметности на Универзитету уметности у Београду где предаје естетику, теорију културе, филозофију медија и сценску уметност.

Председница је Естетичког друштва Србије и „Младог грашка” – удружења грађана за уметност, културу, медије и друштвене науке које се налази у Београду. Уредница је у неколико часописа: In medias res (Хрватска), Медијски дијалози (Црна Гора) и Антологија есеја Факултета драмских уметности (Србија).

Објавила је преко стотину научних и стручних радова и десет књига из области књижевности (поезија, поетске прозе, кратке приче и приче за децу), две радио-драме, као и четири научне студије из филозофије. Уредила је десетак научних публикација из области теорије медија и естетике.

 


FotoFestivalФламинио Задра

Фламинио Задра је филмски продуцент. Рођен је у Риму 1975. године, где је дипломирао модерну историју. Суоснивач је продукцијске куће Дорђи филм. Та кућа подржава развој и производњу ауторских и независних филмова из свих земаља света. Дорђи филм је партнер  филмске компаније Бомберо интернешнел, режисера Фатиха Акина. Заједно су направили филмове Прелазећи мост: Звук Истанбула (2005), На ивици раја (Златна палма за најбољи сценарио, Кан 2007), Кухиња соула (награда жирија у Венецији, 2009) и Рез (2014). Неки од дебитантских целовечерњих филмова у продукцији Дорђи филма су: Таква (2006) Озера Кизилтана, Чико (2008) Езгура Јилдрима, Деца из Дијаркабира (2009) Мираза Безара и Бланка (2015) Кокија Хасеија.