parade

25/1 Парада

Данска/2020
Лена Миловић

Синопсис

Бојана, рукометни тренер локалног клуба, суочава се са изазовом када родитељи играча пионирског тима почну да доводе у питање њене педагошке методе. Бојана се осећа заробљено, а све кулминира током жестоке утакмице, у којој изгледа како да сви имају мишљење о њој — не само као о тренеру, већ и као о човеку. Стога је Бојана приморана да заузме став и направи избор који се тиче тога да ли ће потиснути своју нарав и натерати се да примењује за ту културу прихватљивије методе тренирања или ће се залагати за своја уверења и вредности, одговарајући на питање ко је она заправо.

Усредсређујући се на тензије које настају када се родитељи различитог културног порекла не слажу како поступати са децом, Парада истражује на који начин се нарав може исправно и погрешно разумети.

Режија / Director: 
Lena Milovic

Сценарио / Screenplay: 
Andrea Winding, Lena Milovic

Директор фотографије / Director of Photography: 
Emil Aagaard

Монтажа / Film Editing: 
Ogi Curcic

Филмска школа / Film School: 
Super16 / Copenhagen

Продуцент / Producer: 
Sidsel Filipsen

Продукцијска кућа / Production Company: 
isaac production

Улоге / Cast: 
Marinela Djekic, Dragana Milutinovic, Gabriella Bermann Garde, Wahid Sui Mahmoud, Sanne Sol, Margrethe Koytu

Трајање / Duration: 
19' 38"

Лена Миловић
Биографија режисера
Лена Миловић

Лена Миловић је бакалауерат телевизијске режије Данске школе за медије и новинарство, а тренутно завршава студије филмске режије у оквиру школе филма Супер 16 у Копенхагену. Одрасла је на острву Алс у Данској, са родитељима пореклом из Јужног Јутланда и Црне Горе. У Лениним филмовима њени балкански корени су изражени кроз ликове, а кроз филмове истражује како уклопити источноевропску плаховитост са јужнојутландским спокојством. У Ленином истраживању бесмислености свакодневице значај имају критика друштва и правила. Жели да ствара уверљиве ликове који су анксиозни и апсурдни и које је тешко сместити у било који систем у ком би могли живети. Лена свира у панк бенду Слим 0, испољавајући и кроз музику бунтовништво које jе присутно и у њеним филмовима.