the-gentle-indifference-of-the-world

13.1. | 17:00 | Нежна равнодушност света

Казахстан, Француска/2018
Адилхан Јержанов

Синопсис

Након смрти оца, Салтанат је приморана да замени свој идилични живот на селу за сурови град. Мора да пронађе новац како би отплатила дуг који је отац оставио иза себе и тако спаси мајку од затвора. Њен одани, али сиромашни удварач Квандик, пријатељ још од детињства проведеног у селу, прати је како би се уверио да је безбедна. Салтанатин ујак је упознаје са потенијалним младожењом, који обећава да ће исплатити дугове. Али њене наде падају у воду када открива да мушкарци у том граду не држе реч. Када Квандик покуша да помогне Салтанат да новац набави на неки други начин, он заврши у проблему већем него што је могао да замисли. Иако им живот дели лоше карте, Салтанат и Квандик никада не одустају, без обзира на то какве су им шансе.

Режија
Adilkhan Yerzhanov

Сценарио 
Adilkhan Yerzhanov, Roelof Jan Minneboo

Директор фотографије
Aydar Sharipov

Монтажа
Adilkhan Yerzhanov, Yedige Nessipbekov

Продуценти
Olga Khlasheva, Serik Abishev, Akan Sataiev, Ernar Kurmashev, Aliya Mendygozhina

Продукцијскe кућe
Astana Film Fund, Short brothers

Улоге
Dinara Baktybayeva, Kuandyk Dyussembayev, Kulzhamilya Belzhanova, Baymurat Zhumanov, Bauyrzhan Kaptagay, Nurbek Mukushev, Yerken Gubashev, Teoman Khos, Konstantin Kozlov, Kuanysh Turdalin, Talgat Sydykbekov, Arken Ibdimin

Трајање
100’

Адилхан Јержанов
Биографија режисера
Адилхан Јержанов

Aдилхан Јержанов је филмски режисер и сценариста. Рођен је у Казахстану, у граду Ђезказгану, 1982. године. Дипломирао је 2009. године на Казашкој националној уметничкој академији и стекао звање филмског режисера. Адилхан је био учесник Програма за таленте на Берлиналу 2014. године. Члан је Азијско-пацифичке филмске академије (АПСА). Снимио је више краткометражних филмова, а потом и целовечерње игране филмове, као и документарац који је режирао и за који је сам писао сценарио. Одабрану филмографију Адилхана Јержанова чине филмови Ноћни бог (2018), који је премијеру имао на Московском филмском фестивалу, Куга у селу Каратас (2016), први пут приказан у Ротердаму, те награђен признањем НЕТПАК, и Власници (2014), који је био део званичне селекције на 67. Канском филмском фестивалу.

Поред играних филмова, Адилхан је лета 2015. године завршио документарни филм Историја казашке кинематографије у оквиру серијала Моћ азијског филма у продукцији Међународног филмског фестивала у Бусану и мреже КБС.