photo_2

15.1. | 13:30 | Девојке у игри

Француска, Немачка/2018
Аљина Скжешевска

Синопсис

Девојке у игри прати Тери и њену девојку Тијану, и развој њихове везе кроз хаотични свет запуштеног дела Лос Анђелеса, Скид Роуа, ’престонице бескућника у САД’. Дилема појачава тензију између њих две: док је Тијани довољно да живи тако што ће се бринути сама за себе и кријумчарити на ситно на улицама Скид Роуа, Тери има јаку жељу да иде даље. Уз друге жене које живе на улицама, похађају уметничку радионицу, где покушавају да сагледају ствари, да сањају, и да се зацеле. Може ли њихова љубав да преживи насиље из прошлости и тренутно окружење?

Режија
Alina Skrzeszewska

Сценарио
Alina Skrzeszewska

Директор фотографије
Alina Skrzeszewska

Монтажа
Emmanuelle Baude

Продуценти
Jean-Laurent Csinidis, Meike Martens, Kelly Parker

Продукцијскe кућe
Films de Force Majeure, Blinker Filmproduktion

Улоге
Teri Rogers, Tiahna Vince

Трајање
90’

Аљина Скжешевска
Биографија режисера
Аљина Скжешевска

Аљина Скжешевска рођена је 1977. године у Варшави, у Пољској. Током година политичких тензија након ескалације покрета Солидарност, њена породица емигрирала је у Западну Немачку, те је Аљина одрасла у Минхену.

Студирала је сценографију, уметност и медије на Универзитету уметности у Берлину, а мастер диплому у области филма и видеа стекла је на Институту за уметности у Калифорнији.

Током 2007. и 2008. године живела је у самачком хотелу у Лос Анђелесу у Скид Роу. Од тада, тај крај за њу постаје својеврсни духовни дом, па је Аљина снимила неколико филмова који се њиме баве.

Њен први дугометражни филм, Песме из Никела (2010) приказан је на бројним фестивалима широм света и добио је неколико награда (најбољи документарац на Међународном фестивалу филма и видеа у Атини, најбољи филм на фестивалу Документ 9 у Глазгову, награда Сибиу на Филмском фестивалу Астра у Румунији, посебну награду жирија на Фестивалу женског филма у Кретеју 2011. године).

Аљина је добитник бројних стипендија и грантова, међу којима је и дванаестомесечни грант за уметнике DAAD (2007/2008) и Нипков грант за развој пројекта у Берлину 2012. Живи и ради у Лос Анђелесу.

У њену филмографију убрајају се Девојке у игри (2018), Traviesos (2013), Песме из Никела (2010), Последњи (2009), Приче о обећаној земљи први део (2006) и Мирис неба (2002).