directions posoki1

Правци

Бугарска, Немачка, Република Македонија/2017
Стефан Командарев

Синопсис

Судбине неколико људи преплићу се током двадесет четири сата приликом вожњи таксијем. Сви они су жртве колапса нације. Возимо се улицама Софије и кроз очи возача и муштерија посматрамо како се нада полако помаља. Видимо како свака одлука има одјек у животима других људи. Спознајемо да чак и смрт једне особе може другој дати прилику за нови живот, као и да обична љубазност заиста прави разлику. Ово су приче о љубави и равнодушности, о посвећености и усамљености. Све их повезује радио емисија која поставља питања, али не нуди одговоре. Ово је прича о друштву коме је потребан нови правац, макар инвазиван као операција на отвореном срцу.

Сценарио 
Stephan Komandarev, Simeon Ventsislavov

Директор фотографије
Vesselin Hristov

Монтажа
Nina Altaparmakova

Продуценти
Vladimir Anastasov, Stephan Komandarev, Angela Nestorovska, Katya Trichkova, Vera Weit, Stelios Ziannis

Продукцијске куће
Argo Film, Aktis Film Production, Sektor Film Skopje, Digital Images

Улоге
Vassil Vassilev, Vasil Banov, Ivan Barnev, Assen Blatechki, Stefan Denolyubov, Dobrin Dosev, Gerasim Georgiev, Troyan Gogov, Dimitar Banenkin, Irini Zhambonas

Трајање
143’

Стефан Командарев
Биографија режисера
Стефан Командарев

Стефан  Командарев  бугарски  је  режисер,  продуцент  и  сценариста.  Рођен је 1966. године у Софији. Дипломирао је на одсеку за филмску и ТВ режију на Новом бугарском универзитету 1999. године. Најновији филм Стефана Командарева, Правци, приказан је у селекцији Известан поглед на Канском филмском фестивалу 2017. године. Његов филм Свет је велики и спасење чека иза угла (2008) био је први бугарски филм на ужем списку у категорији најбољи страни филм америчке Академије. Дистрибуиран је најшире у историји кинематографије те земље, приказан је у 93 земље и освојио 35 награда на фестивалима, Суд (2014) је освојио 12 награда и био бугарски кандидат за Оскара. Снимио је и документарне филмове Жене града Бадантеа (2009), Азбука наде (2003), Хлеб преко плота (2002) и дугометражни играни филм Кућица за псе (1999). Стефан Командарев је члан Удружења филмских режисера и продуцената Бугарске и Европске филмске академије.