4

Цветови зла

Финска/2016
Анти Ј. Јокинен

Синопсис

Немири су дуго кључали испод површине у предграђу Хелсинкија већински насељеном имигрантима, а због насиља полиције један отац завршава у болници. Овај догађај је још више одјекнуо због грешака власти  и често ненамерних претераних реакција. Иначе дуго, топло финско лето ескалира у немире и насиље пошто су се фрустрација и очај прелили. Како ови катаклизмични догађаји доживљавају свој врхунац, полубраћа Сипе и Јуно боре се за бољу будућност, покушавају да прекину отуђеност која влада међу њима и труде се да пронађу нове шансе у животу. Сипе је четрнаестогодишњак, добар ученик, али не жели да прихвати правила живота и његова ограничења, док је Јуно двадесетшестогодишњак, плаховит, склон насиљу и ситни криминалац. Сипе, отац Арту и мајка Лаура желе да Јуно учи, ради, да се одсели из предграђа и напредује у животу. Али је одавно касно за Јуна. Напустила га је сва нада, потпуно је отуђен од друштва, направио је лоше изборе и отишао предалеко лошим путем да би могао да се врати назад. Штета је направљена.

Сценарио
Antti J. Jokinen

Директор фотографије
Matti Eerikäinen

Монтажа
Kimmo Taavila

Продуцент
Jukka Helle
Markus Selin

Продукцијска кућа
Solar Films Inc.

Улоге
Viljami Nojonen, Juno, Eero Aho, Mikael Gabriel, Diana Tenkorang, Alma Pöysti, Joni Alhonen, Deogracias Masomi, Krista Kosonen, Tommi Korpela

Трајање
105’

Анти Ј. Јокинен
Биографија режисера
Анти Ј. Јокинен

Анти Ј. Јокинен, један од најтраженијих режисера видео спотова на свету, 2011. године снимио је свој дебитантски целовечерњи филм Становник, са двоструком добитницом Оскара Хилари Свонк у главној улози. Његов наредни филм, Чистка (2012), био је фински кандидат за награду Aмеричке академије 2013. године. Наредне године Јокинен је режирао филм Бабица, адаптацију романа и један од најуспешнијих финских филмова. Цветови зла су његов четврти филм. Освојио је награду за најбољу режију на Међународном филмском фестивалу у Шангају.