lullaby-003

Успаванка за тужну мистерију

Филипини/2016
Лав Дијаз

Синопсис

Андрес Бонифасио и де Кастро сматра се једним од најутицајнијих представника борбе пртоив колонијалне владавине Шпаније на Филипинима крајем деветнаестог века. Данас се и даље слави као зачетник филипинске револуције. Режисер Лав Дијаз преиспитује овај мит и креће на још једну експедицију кроз богату историју своје домовине. Нити приче у филму које су лабаво испреплетане држи на окупу преиспитивање улоге појединца у историји и његова укљученост у политички и друштвени развој. Бонифасиова удовица тражи тело свога мужа које је нестало; како она и њена пратња залазе све дубље у џунглу, уплићу се у густо шипражје сопствене кривице и одговорности. Шпански губернатор покушава да завади различите побуњеничке фракције и њихове утопистичке визије. Истовремено, тешко рањени пријатељ Бонифасија размишља о жртвама револуције које су неизбежне.

Сценарио 
Lav Diaz

Директор фотографије
Larry Manda

Монтажа
Lav Diaz

Продуцент
Bianca Balbuena, Erwin Blanco, Fran Borgia, Jeremy Chua, Maria Shalijah Humangit, Paul Soriano

Продукцијска кућа
TEN17P,
Epicmedia,
Sine Olivia Pilipinas,
Potocol,
Akanga Film Productions

Улоге
John Lloyd Cruz, Piolo Pascual, Hazel Orencio, Alessandra de Rossi , Susan Africa, Joel Saracho, Bernardo Bernardo, Cherie Gil, Angel Aquino, Sid Lucero, Ely Buendia, Bart Guingona, Menggie Cobarrubias, Ronnie Lazaro, Karenina Haniel, Paul Jake Paule

Трајање
485’

Лав Дијаз
Биографија режисера
Лав Дијаз

Лав Дијаз рођен је 1958. године у Котабату на Филипинима. Прво је студирао управљање пословањем, али је прешао на Филмски институт у Манили. Почео је као писац и сценариста, а режирао је краткометражне филмове и документарце пре него што је снимио први дугометражни филм. Његов трећи дугометражни филм Гола на месечини (2000) приказан је на Берлинале Форуму. Године 2002. његов филм Авенија са западне стране добио је награду за најбољи филм на Међународном филмском фестивалу у Сингапуру, што је само једна од међународних награда. Његов филм у трајању од пет и по сати, Од онога што је пре (2014), освојио је Златног леопарда у Локарну 2014. године. Меланхолија (2008), осмочасовни филм који говори о жртвама преког суда, освојио је главну награду у селекцији Хоризонти на Међународном филмском фестивалу у Венецији. Године 2013. филм Норте, крај историје учествовао је у програму Известан поглед у Кану. Прошле године је представио филм Успаванка за тужну мистерију на Берлиналу и освојио Златног лава на Филмском фестивалу у Венецији за филм Жена која је отишла.