00000

Папирнати живот

Србија/2017
Зоран Таировић

Синопсис

Документарни филм Папирнати живот прати један дан ромске породице, сакупљача секундарних сировина, настањених у насељу Црвена звезда у Нишу. Пратећи њихове активности – сакупљање и разврставање старог гвожђа и хартије, породични ручак, као и њихове свакодневне разговоре, добијамо слику о начину на који они преживљавају и тешкоћама које имају. И поред објективно тешке материјалне ситуације, добијамо слику о једној сложној породици где владају солидарност и топли међуљудски односи.

Филм драматуршки функционише на три равни. У првој, то је документарни запис о једном дану породице. У другој, кроз интервјуе са члановима породице, то је прича о положају Рома, раду малолетне деце и њиховој експлоатацији. У трећој равни, кроз размишљања главног јунака Ђулијана, то је поигравање са стереотипима о Ромима, ромској култури и „усуду“, дакле стереотипима који постоје о ромској заједници.

Режија
Zoran Tairović

Директор фотографије
Mirko Todorović, Daniel Toader

Монтажа
Filip Markovinović

Улоге
Ramić family

Продуцент
Jovana Manojlović

Продукцијска кућа
Interkulturalni teatar III/40

Трајање
30’

Зоран Таировић
Биографија режисера
Зоран Таировић

Зоран Таировић, мултимедијални уметник, рођен је 1966. године у Новом Саду. Дипломирао је сликарство и графику на Академији уметности Универзитета у Новом Саду. Докторирао је из области менаџмента у примењеним уметностима на истом универзитету. Остварио је велики број самосталних и колективних изложби у земљи и иностранству. Бави се позориштем и филмом. За свој рад је награђиван домаћим и интернационалним признањима.