1

Адам Стинга

Адам Стинга је један од најбољих трубача који негују и популаришу молдавски и румунски стил свирања трубе и велики је познавалац различитих стилова и начина интерпретације, било да је у питању традиционална или модерна музика.

Стинга је рођен 1962. године у селу Зирнести, у округу Кахул у Молдавији. Са дванаест година почиње да свира трубу, учећи од свог рођака Јона Стинге, а неколико година касније њих двојица наступају заједно свирајући са познатим румунским музичарима. Стинга је 1985. године дипломирао на Институту уметности Гаврил Музицеску у Кишињеву. Професионалну каријеру започиње у оркестру народне музике Лаутари, а затим сарађује и са народним оркестрима Мугурел, Бусиок Молдовенес и оркестром Барбу лаутару са којим путује и наступа широм Европе.

Даровит и музикалан, Стинга је временом формирао сопствени стил свирања, који се одликује аутентичношћу и искреношћу, остајући притом веран молдавском музичком наслеђу. Свирајући са бројним познатим оркестрима наступао је у Италији, Немачкој, Француској, Ирској, Финској, Швајцарској и у Латинској Америци. На позив Алана Берна 2008. године, заједно са молдавским виолинистом Марином Бунеом и другим светским музичарима, учествује у пројекту Други Европљани чији је циљ био да окупи у један оркестар најзначајније музичаре који свирају јеврејску и ромску музику. Са овим оркестром, Стинга наступа на многим музичким фестивалима широм света.

Као солиста, Стинга је снимио два албума, а његова виртуозност се може чути и на албумима многих музичара са којима је сарађивао.