naslovna

Радионица са Емиром Кустурицом

Након пројекције филма Емира Кустурице На млијечном путу, у дворани Проклета авлија аутор је разговарао са гостима фестивала.
Професор Кустурица је рекао да је свој најновији филм радио по рецептима прошлости, филмским језиком карактеристичним за седамдесете и осамдесете године двадесетог века, док је филмска технологија изабрана тако да одговара локацијама на којима је филм сниман. Објективи коришћени за снимање, дубинском оштрином коју су захватили показали су лепоту Херцеговине. Истовремено, та дубинска оштрина омогућила је да пејзажи и ликови у првом плану кадра буду одређени природом у задњим плановима. Професор је поменуо филм Ивице Матића Жена са крајоликом, рекавши да се у филму На млијечном путу сваки кадар може описати именом Матићевог филма – као жена са крајоликом.
Потом је говорио о посвећености, како своје филмске екипе током снимања, тако и сарадника у постпродукцији рекавши да су му се сви они безрезевно придружили у подухвату који би се могао назвати и „самоубилачком акцијом“.  Заједно са Емиром Кустурицом, на разговору је учествовала и глумица Слобода Мићаловић. Режисер се захвалио глумици на пожртвованости и спремности да се упусти у процес у коме су јој велики број партнера чинили натуршчици, пре свих сам Кустурица, и истакао да је направила велику улогу.
Слобода Мићаловић је рекла да јој је снимање На млијечном путу било огроман изазов, истакавши физички аспект њене улоге, али и да је осетила да јој је током рада дата слобода у тражењу уметничког израза, те да Емир Кустурица често дозвољава да се ствари одвијају по унутрашњој динамици. Предложила је младим редитељима да и они буду храбри и дају глумцима такву врсту слободе.

погледајте галерију фотографија