naslovna

Радионица са Виржини Ефира

Другог дана фестивала приказан је француски филм У кревету са Викторијом у режији Жустин Трије. Филм је представила глумица Виржини Ефира, која је одржала радионицу са студентима и посетиоцима Фестивала.

Виржини је говорила о односу између редитеља и глумца и нагласила да се све заснива на поверењу, дозвољено ти је да погрешиш, али да Жустин Трије не дозвољава да глумцу буде удобно. Метод рада редитељке са којом је снимила филм описала је као „стварање хаоса”.

Говорећи о лику Викторије, рекла је да је она јака и сложена личност која се не уклапа у стереотипе женских ликова, а љубавне односе види као преговоре. Током спремања филма, једини узор који јој је понудила Жустин Трије био лик који у филму Премијера Џона Касаветеса игра Ђина Роуландс, али су из тога узели само плаву хаљину и начин на који главни лик држи цигарету.

Када јој је постављено питање да ли је Викторија, главни лик из филма, победница, рекла је: „Могуће је, али насиље међуљудских односа је ту – нико није победио, нити је изгубио.” Филм је фикција и има класичну наративну структуру, а Виржини је сматрала чудним то што је током промоције филма главна јунакиња називана суперхероином модерног доба.

Пошто је њен лик у филму адвокат, припремала се тако што је гледала судске филмове, разговарала са адвокатима, мада нису трудили да буду реалистични већ је редитељка стварала ситуације које су реметиле ток. Рекла је да Жустин ради са пуно дублова, мења елементе, чак и додаје нове ликове у сцену током самог снимања.

Након разговора о филму У кревету са Викторијом, Виржини је говорила и о раду на филму Пола Верховена Elle, и нагласила да режисер, иако у годинама, и даље успева да буде субверзиван. Она је на снимању била око десет дана, али је искуство било потпуно другачије од рада са Жастин, јер Верховен никада нема више од два-три дубла.

погледајте галерију фотографија