naslovna

Радионица са Антијем Јокиненом

Након пројекције филма Антија Јокинена Цветови зла фински режисер разговарао је са младим филмаџијама у Проклетој авлији.

Јокинен је рекао да је земља из које долази, истовремено и социјална држава, али и земља у којој је стопа незапослености међу младима изузетно велика. То је друштвени контекст приказаног филма.

Рекао је да су сви млади глумци у подели Цветова зла натуршчици и да их је изабрао на кастингу између више од 500 младих људи, са намером да верно представи живот у предграђима Хелсинкија. Јокинен је рекао да му је важно да још пре него што напише сценарио воли да има поделу, зато што када пише ставља фотографије глумаца на зид. Тако је Цветова зла написао имајући за улогу Џунoа у виду младића који је реп уметник из Хелсинкија.

Говорећи о разлици у раду са професионалним и глумцима-аматерима, Анти Јокинен је рекао да се професионалцима могу давати задаци, док натуршчици играју себе, а само говоре текст који им је он написао. Због тога је не-глумцима давао улоге које одговарају њиховим личностима.

На питање о музици коришћеној у филму, Јокинен је рекао да му је панк група Експлоитед бесплатно уступила музику, под условом да им пошаље гајбу финског пива.

Говорећи о снимању дигиталном технологијом, Јокинен је рекао да је она омогућила две ствари. Прва је да данас свако може да сними филм, а друга да свако може да схвати да није лако снимити добар филм. Тако је, због дигиталне технологије, професија филмског режисера постала проминентнија.

На питање о стилу монтаже у његовом филму, Јокинен је рекао да је брза смена кадрова кратке дужине оно што разликује Цветове зла од његових других филмова, зато што је снимио филм о хистерији, који је истовремено и дистопија и коментар о стању финског друштва.

погледајте галерију фотографија