Ретроспектива великана

Подземље

Француска, СР Југославија, Немачка, Бугарска, Чешка Република, Мађарска | 1995

Емир Кустурица

03

Режија:
Emir Kusturica

Сценарио:
Emir Kusturica,
Dušan Kovačević

Директор фотографије:
Vilko Filač

Монтажа:
Branka Čeperac

Продуцент:
Alain Depardieu,
Karl Baumgartner,
Milorad Vučelić

Продукцијска кућа:
Pandora Film,
Komuna,
RTS,
Mediarex

Улоге:
Predrag Manojlović,
Lazar Ristovski,
Mirjana Joković

Трајање:
167′

Синопсис

У Београду, током Другог светског рата, Марко у једном подруму скрива свог пријатеља Црног ког траже нацисти. У том подземном склоништу, Црни заједно са групом партизана живи и производи оружје. За Марка је то уносан посао, али и начин да одвоји Црног од глумице Наталије, девојке у коју су обојица заљубљени. Током двадесет година, Марко манипулише овим људима користећи лажне информације, убедивши их да рат и даље траје. Истовремено, он постаје утицајна политичка личност у Титовом режиму.

emir01

Биографија режисера

Емир Кустурица

Емир Кустурица рођен је 1954. године у Сарајеву. Студирао је филмску режију на Академији извођачких уметности у Прагу. По повратку у Југославију, режирао је телевизијске филмове Невесте долазе и Бифе Титаник, а потом и целовечерње игране филмове Сјећаш ли се Доли Бел? (Златни лав у Венецији, 1981) и Отац на службеном путу (Златна палма у Кану, 1985). Наредни филм Дом за вешање, снимао је у Шутки крај Скопља и у Милану. Потом одлази у Њујорк где предаје филм на Универзитету Колумбија. Аризона дрим (1993), сниман у Аризони, Њујорку и на Аљасци, награђен је Сребрним медведом и Специјалном наградом жирија на фестивалу у Берлину. Подземље (1995), снимано у Београду и у Прагу, донело је Кустурици другу Златну палму.

Сребрног лава добио је за филм Црна мачка, бели мачор (1998), сниман у Белегишу на Дунаву. Село направљено на Мокрој Гори за снимање филма Живот је чудо постало је Дрвенград, а филм је добио награду Цезар за најбољи европски филм. Филмске локације Завета, приказаног у Кану у оквиру званичне селекције, биле су у Ужицу и на планини Златибор. Најновији филм На млијечном путу, Кустурица је снимао у Херцеговини, као и у Андрићграду, граду који је изградио поред реке Дрине. Емир Кустурица је оснивач и директор Кустендорф фестивала, први пут одржаног 2008. године.