Деколонизовање филма

Планине могу да оду

Кина, Француска, Јапан | 2015

Ђиа Жангке

01

Режија:
Jia Zhangke

Сценарио:
Jia Zhangke

Директор фотографије:
Nelson Lik-wai Yu

Монтажа:
Matthieu Laclau

Продуцент:
Shôzô Ichiyama

Продукцијска кућа:
Office Kitano,
Xstream Pictures,
Arte France Cinéma,
Beijing Runjin Investment

Улоге:
Tao Zhao,
Yi Zhang,
Jing Dong Liang

Трајање:
131′

Синопсис

Кина, 1999. године. Лијангжи и Жанг, другови из детињства, истовремено су заљубљени у лепу Тао. Тао бира да се уда за богатијег Жанга. Ускоро добијају сина ком отац да име Долар.

Од Кине до Аустралије, животи, љубави, наде и изгубљене илузије, кроз две генерације једне породице у друштву које се мења вртоглавом брзином.

DIR

Биографија режисера

Ђиа Жангке

Ђиа Жангке је рођен у Фенјагу, у кинеској провинцији Шанши 1970. године, а дипломирао је на Пекиншкој филмској академији. За дебитантски филм, Џепарош (1997) награђен је у Берлину, Ванкуверу и другде. Његови потоњи филмови имали су премијере на главним Европским фестивалима.  Мртва природа (2006) награђена је Златним лавом у Венецији исте године, а Додир греха (2013) наградом за најбољи сценарио у Кану 2013. Неколико његових филмова налазе се на ничијој земљи између играних и документарних родова. Истовремено је продуцирао филмове многих младих режисера и играо камео улоге у филмовима других аутора. У Кан се вратио 2015. и добио награду Златна кочија када је његов филм Планине могу да оду приказан у такмичарском програму.