Деколонизовање филма

О насиљу

Шведска, Финска, Данска, САД | 2014

Jоран Хуго Олсон

01

Режија:
Göran Hugo Olsson

Сценарио:
Frantz Fanon (based on the book),
Göran Hugo Olsson

Директор фотографије:
Lis Asklund,
Bo Bjelfvenstam,
Ingrid Dahlberg,
Lars Hjelm,
Roland Hjelte,
Stig Holmqvist,
Per Källberg,
Lennart Malmer,
Ingela Romare,
Leyla Assaf Tengroth

Монтажа:
Michael Aaglund,
Dino Jonsäter,
Göran Hugo Olsson,
Sophie Vuković

Продуцент:
Tobias Janson,
Annika Rogell

Продукцијска кућа:
Story AB,
Final Cut for Real,
Helsinki Filmi Oy,
Louverture Films

Улоге:
Lauryn Hill,
Kati Outinen,
Gayatri Chakravorty Spivak

Трајање:
78′

Синопсис

О насиљу је истовремено документарни филм састављен од архивских материјала који приказују најодважније тренутке из борбе за ослобођење Трећег света, као и истраживање механизама деколонизације кроз текст Франца Фaнона Презрени на свету. Фaнонова знаменита књига, иако написана пре 50 година, и даље је основно средство за разумевање и расветљавање савременог неколонијализма, као и насиља и реакција њиме изазваних.

Филм представља јединствени облик мешавине кинематографског есеја и документарног филма. О насиљу враћа у жижу Фaнонову хуманистичку, постколонијалну визију кроз кинематографско путовање које нас ставља лицем у лице са људима за које Фaноново писање о деколонизацији није само реторика, већ стварност.

DIR

Биографија режисера

Jоран Хуго Олсон

Jоран Хуго Олсон је рођен 1965. године, у шведском граду Лунду. Школовао се на Краљевској академији лепих уметности у Стокхолму и један је од међународно најпризнатијих шведских режисера. Он је аутор документарних филмова, сниматељ и технолошки иноватор који производи сопствену Супер 16 камеру. Радио је као уредник краткометражног телевизијског програма „Икона“ (СВТ), чији је кооснивач. Његов филм Компилација Црне силе 1967-1975 (2011) био је велики хит у бископима, на фестивалима и телевизијским станицама широм света. Од 1999. Олсон је члан уредништва платформе која помаже младе ауторе ангажованих  документарних филмова у Јужноафричкој републици.