Музички програм

Коља и Гробовласници

Република Српска, Србија

01

Никола Пејаковић Коља рођен је 1966. у Бања Луци. Студирао је позоришну и радио режију на Факултету драмских уметности у Београду. Поред позоришне режије, радио је као сценариста филмова и телевизијских серија и глумац. Као композитор дебитује још 1980-их на једном албуму Рикија Лукоњића, а у широј јавности запажена је његова песма „Хаљиница боје лила“, први пут снимљена као дует са певачицом Лолом. Потом као гитариста гостује на концертима Забрањеног пушења, и као коаутор и студијски музичар на две нумере са албума „Ја нисам одавле“.

Аутор је музике за филм Нормални људи Након тог инструменталног албума, са групом студијских музичара, под именом Коља и Смак Бијелог дугмета 2001. објављује албум „Мама немој плакати“, са композицијама насталим у претходних петнаестак година. Специфичну мешавину музичких стилова и зачудних, црнохуморних стихова, аутор је описао као „порносоул“. Иако албум није подржан спотовима и концертима, пронашао је пут до публике.

Сличну судбину имао је и наредни албум „Коља“, на коме су сакупљене песме из наредне фазе Пејаковићевог стваралаштва.

Четврти Пејаковићев албум „Гробовласници“ објављен је 2013. године. На њему је, под новим именом окупљена скоро стандардна постава музичара са претходних албума. Гитариста Воја Аралица, истовремено је и продуцирао све објављене албуме Николе Пејаковића. Клавијатуриста Иван Алексијевић – Панчевац такође је стални сарадник, као и бубњар Дејан Момчиловић. Поред њих, Гробовласници су и басиста Никола Усановић и Дадо Гајић који свира акустичну гитару. Након спектакуларног концерта у београдском Дому синдиката 21. марта 2015. Гробовласници су на сталној турнеји. Музику коју свирају најрадије описују као блуз.