Деколонизовање филма

Капетан Томас Санкара

Швајцарска | 2012

Кристоф Купелин

01

Режија:
Christophe Cupelin

Сценарио:
Christophe Cupelin

Монтажа:
Christophe Cupelin

Продуцент:
Nicolas Wadimoff,
Christophe Cupelin

Продукцијска кућа:
Akka Films,
Laïka Films

Трајање:
90′

Синопсис

Томас Санкара постао је председник Горње Волте након државног удара 4. августа 1983. године. Годину дана касније неповратно прави прекретницу у историји и идентитету своје земље, променивши јој име у Буркина Фасо, што буквално значи „Земља усправних људи“.

Донео је наду великом броју младих Африканаца, не само у границама своје земље. Извео је „демократску и популарну“ револуцију, донео за четири године свог председничког мандата више напретка него за пола века француске колонијалне владавине.

Његова ослободилачка политика у Буркини Фасо нарочито је била усредсређена на питање прехрамбеног суверенитета, па се отворено супротставиосвим облицима империјалистичког и неоколонијалног утицаја, чиме је постао непокориви глас против сила тог времена.

Његова ослободилачка политика у Буркини Фасо нарочито је била усредсређена на питање прехрамбеногсуверенитета, па се отворено супротставио свим облицима империјалистичког и неоколонијалног утицаја, чиме је постао непокориви глас против сила тог времена.

Међутим, упркос видљивим успесима и популарности револуције, Санкара је имао прикривене противнике. Брутално је убијен 15. октобра 1987. у државном удару који је, по свему судећи, огранизовао Блез Компаоре, човек којег је сматрао братом и који је и данас председник Буркине Фасо. Нови режим је потом покушао да избрише сећање на четири године Санкарине владавине.

Повезујући ретку и брижљиво прикупљану архивску грађу, режисер Кристоф Купелин нуди панорамску визију интелектуалног и политичког наслеђа несвакидашњег шефа државе. Са енергијом панкерског манифеста, између идеализма и ироније, филм верно приказује оригиналност председника чија су дела једнако упечатљива као и његове речи.

Двадесет пет година након Санкарине трагичне и још увек неразјашњене смрти, филм пружа прилику да се чује глас једног од најважнијих афричких вођа двадесетог века.

Christophe Cupelin, "CAPITAINE THOMAS SANKARA"

Биографија режисера

Кристоф Купелин

Кристоф Купелин рођен је у Женеви 1966. године. Швајцарац је. Дипломирао је на Високој школи за визуелне уметности у родном граду 1993. године на одсеку за филм и видео. Био је на челу биоскопа Спутњик у Женеви од 1991. до 1994. године, а уредник програма до 1998. Суоснивач је продукцијске куће Лајка филм. У Буркину Фасо и Африку путује од 1985. године.