Злато је сунце закопано у земљу

korneliju feat

Петог дана Кустендорфа приказан је најновији филм Корнелијуа Порумбојуа Благо. Режисер је након пројекције разговарао са гостима фестивала, приближивши им свој начина рада и схватање филма.

Током радионице, Порумбоју је нагласио да је Благо у односу на његове раније радове другачије по томе што је овај пут радио и са професионалним глумцима и натуршчицима, па је морао да пронађе метод рада који ће бити погодан за оба ниво вештине. Конкретније, говорио је о дужини трајања проба пред снимање и истакао да је схватио да је боље када пробе за натуршчицима трају краће него оне са професионалним глумцима.

На питање о свом месту у румунском новом таласу, објаснио је да он не верује у концепт покрета у кинематографији, додавши да „на крају дана сваки режисер покушава да пронађе свој аутентични глас и израз.“ Додао је да је пријатељ са другим режисерима из Румуније и да често размењују сценарија и коментаришу их.

Порумбоју је потом говорио колико је пажње посветио раду на светлу током снимања овог филма. Рекао је да му је то било нарочито важно, како би се приказала фасцинација златом из наслова филма. Како је рекао „злато је као сунце закопано у земљу“.