Ретроспектива великана

РОМАНСА О ЗАЉУБЉЕНИМА

СССР | 1974

Андреј Кончаловски

romansa02

Режија:
Андреј Кончаловски

Сценарио:
Јевгениј Григорјев

Директор фотографије:
Леван Паташвили

Монтажа:
Валентина Кулагина

Продуцент:
Александра Демидова

Продукцијска кућа:
Мосфилм

Улоге:
Евгениј Киндинов,
Елена Коренева, 
Инокентиј Смоктуновскиј

Трајање:
135′

Синопсис

Сергеј и Тања се много воле. Сергеј добија позив за војску и одлази у морнарицу. Тања жуди за његовим повратком. Током једне операције Сергејев оклопни транспортер пада у море. Породици стиже вест о његовој погибији. Тањи се у несрећи нађе друг из детињства, хокејаш. Ускоро се испоставља да је Сергеј жив. Дошавши кући, он сазнаје да се Тања удала за другога. Ово је филм о духовном одрастању.

andrey

Биографија режисера

Андреј Кончаловски

Анреј Кончаловски (1937) је руски филмски и позоришни редитељ и сценариста. У младости се образовао за концертног пијанисту. Током студија на ВГИК-у написао је неколико филмских сценарија са Андрејем Тарковским, од којих су снимљени средњеметражни Ваљак и виолина, као и Иваново детињство, у коме је Кончаловски играо и епизодну улогу. Касније су заједно написали и сценарио за Андреја Рубљова. У међувремену је Кончаловски режирао свој први играни филм Први учитељ (1965), по прози Чингиза Ајтматова. Cледећи филм, Случај Асје Кљачине, која је волела али се није удавала (1967) ширу дистрибуцију добија тек двадесетак година након што је произведен.

После адаптације Ујка Вање (1971), снима Романсу о заљубљенима (1974) у којој јунаци говоре у слободном стиху. За четвороделну Сибиријаду која приказује 80 година живота једне руске сеоске породице, награђен је Гран-пријем на филмском фестивалу у Кану. Године 1972. добија награду Казахстанске ССР, за сценарио филма Крај атамана. Руску државну награду добија 1980. Исте године одлази у Холивуд. У филму Маријини љубавници (1984) он радњу романа Андреја Платонова измешта у српску заједницу у малом граду у Пенсилванији. Филм Помахнитали воз (1985) настао је по сценарију Акире Куросаве. У САД Кончаловски режира и на телевизији и осваја награду Еми за своју минисерију Одисеја. Од 1994. режира филмове са обе стране некадашње гвоздене завесе.

У позоришту, Андреј Кончаловски режира драмску класику и опере. Његов најновији филм Беле ноћи поштара Алексеја Трјапицинa награђен је Сребрним лавом, наградом за најбољу режију на Венецијанском филмском фестивалу.