Савремене тенденције

РАЗГОВОРИ СА БОГОВИМА

САД / Мексико | 2014

Омнибус

still02

Режија:
Ворик Торнтон,
Хектор Бабенко, 

Мира Наир,
Хидео Наката, 
Амос Гитаи, 
Алекс де ла Иглесија,
Емир Кустурица,
Бахман Гобади,
Гиљермо Аријага

Продуцент:
Алекс Гарсија, 
Лукас Акоскин, 
Гиљермо Аријага

Кустос:
Марио Варгас Љоса
Mario Vargas Llosa

Композитор:
Питер Гебријел

Трајање:
134′

Синопсис

Филм Разговори са боговима доноси девет моћних прича о вери из визуре прослављенијих аутора данашњице. Сваки од режисерa износи поглед на религију најближи култури из које долази, што ствара драматични спектар веровања. Ворик Торнтон бави се абориџинском спиритуалношћу, Хектор Бабенко умбандом, Мира Наир хиндуизмом, Хидео Наката шинтоизмом, Алекс дела Иглесија католицизмом, Емир Кустурица православним хришћанством, Бахман Гобади исламом, а Гиљермо Аријага атеизмом. Овај филм је панорама, глобална прича која суочава рађање са умирањем, одлуке у вери, губитак и проналажење вере.

Биографије режисера

Омнибус

guillermo_arriaga

Гиљермо Аријага је рођен у Сијудад Мексику 1958. Он је романописац, сценариста, режисер и продуцент. У детињству је постао атеиста. Ипак, религија му је важна. Иако се његов сегмент Разговора са боговима бави одсуством бога, он верује да вера и религија треба да зближавају људска бића, а да божанско присуство треба да исцељује, а не да изазива поделе.


hector_babencoХектор Бабенко, рођен 1946. у Буенос Ајресу, је бразилски филмски режисер, сценариста и продуцент.
У првим контактима поводом Разговора са боговима рекао је да жели да  избегне егзотификацију религиозности у свом сегменту. У средишту његове приче је човек који пати, а повремени контакти са умбанда церемонијама доводе га до катарзе која му омогућава да плаче и да кроз сузе превазиђе своје јаде.

 


alex_de_la_iglesiaАлекс де ла Иглесија је рођен у шпанском граду Билбау 1965. године. Он је режисер, продуцент, сценограф и некадашњи стрип-цртач. Иглесија је студирао филозофију на престижном језуитском Деустo универзитету. Његов сегмент Разговора са боговима инспирисан је тим темељним католичким образовањем.

 


bahman_ghobadi

Бахман Гобади је рођен 1969. у граду Банеху, у иранској провинцији Курдистан. Као редитељ, он припада иранском новом таласу. Последњих година Гобади живи у самонаметнутом егзилу, ван Ирана. Његов сегмент посвећен је религијској манипулацији.

 


amos_gitai

Амос Гитаи је рођен 1950. године у Хаифи. Дипломирао је архитектуру на изралеском Технолошком институту у Хаифи, а докторско звање стекао је на Беркли универзитету у Калифорнији. Његов сегмент бави се пророчанствима из Књиге пророка Амоса, представљајући божанску визију уз снажну социјалну димензију.

 


emir_kusturica

Емир Кустурица, рођен у Сарајеву 1954, познати је српски филмски режисер, музичар и продуцент. Кустурица се 2005. крстио у Српској православној цркви и тако ставио тачку на атеистичку традицију своје породице. Прича о православном монаху заправо је прича о човеку који верује да је патња праизвор сазнања.


mira_nair

Мира Наир је рођена 1957. у граду Руркела у индијској држави Одиша. Ради као режисерка, глумица и продуценткиња. Родитељи су јој хиндуисти, а постала је део муслиманске породице када се удала за писца и научника Махмуда Мамданија. У својим филмовима Наир се бавила обема религијама, а њен сегмент Разговора са боговима посвећен је хиндуистичкој традицији.

 


hideo_nakata

Хидеo Наката је рођен у јапанском граду Окајами 1961. године. Режисер је и писац. Наката сматра да су верске традиције повезане са хорор филмовима. Он каже да „разлика између јапанских и западњачких хорора може да се повеже са разликом у религијским уверењима“. Уз утицај будизма, духовни свет у његовом раду стоји у равнотежи са обичним светом, баш као што коегзистирају силе добра и зла.


warwick_thornton

Ворик Торнтон је рођен у аустралијском Алис Спрингсу 1970. године. Ради као режисер, сценариста и сниматељ слике. Као тринаестогодишњак, започео је студије у Новој Норсији, једином манастирском граду у Аустралији. Након тог искуства, у својим филмовима често се бавио религијом у оквирима аустралијске културе. У свом сегменту Разговора са боговима, Торнтон се бави најстаријим обликом религиозности у филму, абориџинском духовношћу.