Ретроспектива великана

ПОТОМЦИ

Велика Британија / САД | 2006

Алфонсо Куарон

003

Режија:
Алфонсо Куарон

Сценарио:
Алфонсо Куарон,
Тимоти Џ. Секстон,
Давид Арата,
Марк Фергус,
Хок Костли,
П.Д. Џејмс (
роман)

Дуректор фотографије:
Емануел Лубецки

Монтажа:
Алекс Родригез,
Алфонсо Куарон

Продуцент:
Хилари Шор, 
Ијан Смит, 
Тони Смит, 
Марк Абрахам, 
Ерик Њумен

Продукцијска кућа:
Universal Pictures,
Strike Entertainment,
Hit and Run Productions

Улоге:
Клајв Овен, 
Џулијана Мур, 
Мајкл Кејн, 
Чиветел Еџијофор, 
Чарли Ханам

Трајање:
109′

Синопсис

Године 2027. свет је хаотично место у коме су све жене постале јалове. Некадашњи активиста пристаје да једној жени која је, што је равно чуду, трудна, помогне да стигне до уточишта на мору. Филм је смештен у свет опустошен тајанственом болешћу, ратовима и тероризмом. Усред тога, Британија стоји као острво реда, у коме полицијска држава влада помоћу преког суда, а сви странци сматрају се за илегалне имигранте које војска депортује и елиминше. Потомци су истовремено дистопијска алегорија, адреналински филм потере, софистицирана драма и tour de force филмске режије.

alfonso

Биографија режисера

Алфонсо Куарон

Алфонсо Куарон је филмски режисер, сценариста, продуцент и монтажер из Мексика. Његов дебитантски филм, црна комедија Љубав у доба хистерије (1991), био је хит године на биоскопским благајнама Мексика. По позиву Сиднија Полака одлази у Лос Анђелес, како би режирао епизоду телевизијске серије Пали Анђели.

У Мексико се враћа да би режирао И ја теби кеву (2001), роуд филм о одрастању, смештен у политички контекст Куаронове домовине. Потом је у Холивуду режирао филм Хари Потер и затвореник из Азкабана (2003).

Куаронов следећи филм, Потомци (2006), величали су подједнако и критичари и љубитељи филмске уметности, због револуционарних кинематографских техника, укључујући неколико импресивних мизанкадрова. Исте године режирао је и петоминутни сегмент омнибуса Париз, с љубављу.

Гравитација (2013) је Куаронов најновији филм. Реч је о спектаклу чија се радња одвија у орбити око Земље. Филм је освојио седам награда Америчке филмске академије, међу којима и награду за најбољу режију.