Ретроспектива великана

МАРИЈИНИ ЉУБАВНИЦИ

САД | 1984

Андреј Кончаловски

ljubavnici02

Режија:
Андреј Кончаловски

Сценарио:
Жерар Брах,
Андреј Кончаловски,
Пол Зиндел,
Марџори Дејвид

Директор фотографије:
Хуан Руиз Оншија

Монтажа:
Хемфри Диксон

Продуценти:
Бошко Ђорђевић,
Лорен Тејлор-Мортоф

Продукцијскe кућe:
The Cannon Group inc.,
Golan-Globus production

Улоге:
Настасја Кински, 
Џон Севиџ,
Роберт Мичам,
Кит Карадин

Трајање:
109′

Синопсис

По завршетку Другог светског рата Иван Бибић се враћа у родни град у Пенсилванији, након година проведених у јапанском заробљеничком логору. Сусреће своју љубав из детињства, Марију Босић. Марија раскида заруке са капетаном Алом Гризелијем. Упркос савету младићевог оца, њих двоје се венчавају. Након година жудње за Маријом, Иван није у стању да води нормалан брачни живот.

andrey

Биографија режисера

Андреј Кончаловски

Анреј Кончаловски (1937) је руски филмски и позоришни редитељ и сценариста. У младости се образовао за концертног пијанисту. Током студија на ВГИК-у написао је неколико филмских сценарија са Андрејем Тарковским, од којих су снимљени средњеметражни Ваљак и виолина, као и Иваново детињство, у коме је Кончаловски играо и епизодну улогу. Касније су заједно написали и сценарио за Андреја Рубљова. У међувремену је Кончаловски режирао свој први играни филм Први учитељ (1965), по прози Чингиза Ајтматова. Cледећи филм, Случај Асје Кљачине, која је волела али се није удавала (1967) ширу дистрибуцију добија тек двадесетак година након што је произведен.

После адаптације Ујка Вање (1971), снима Романсу о заљубљенима (1974) у којој јунаци говоре у слободном стиху. За четвороделну Сибиријаду која приказује 80 година живота једне руске сеоске породице, награђен је Гран-пријем на филмском фестивалу у Кану. Године 1972. добија награду Казахстанске ССР, за сценарио филма Крај атамана. Руску државну награду добија 1980. Исте године одлази у Холивуд. У филму Маријини љубавници (1984) он радњу романа Андреја Платонова измешта у српску заједницу у малом граду у Пенсилванији. Филм Помахнитали воз (1985) настао је по сценарију Акире Куросаве. У САД Кончаловски режира и на телевизији и осваја награду Еми за своју минисерију Одисеја. Од 1994. режира филмове са обе стране некадашње гвоздене завесе.

У позоришту, Андреј Кончаловски режира драмску класику и опере. Његов најновији филм Беле ноћи поштара Алексеја Трјапицинa награђен је Сребрним лавом, наградом за најбољу режију на Венецијанском филмском фестивалу.