Савремене тенденције

БЕЛЕ НОЋИ ПОШТАРА АЛЕКСЕЈА ТРЈАПИЦИНА

Русија | 2014

Андреј Кончаловски

2

Режија:
Андреј Кончаловски

Сценарио:
Андреј Кончаловски
Елена Кисељева

Дуректор фотографије:
Александр Симонов

Монтажа:
Сергеј Тараскин

Продуцент:
Андреј Кончаловски

Продукцијска кућа:
Production Center of Andrei Konchalovsky

Улоге:
Алексеј Трјапицин,
Ирина Ермолова,
Тимур Бондаренко

Трајање:
90′

Синопсис

На обалама језера Кенозеро људи живе на исти начин на који су вековима живели њихови преци. Они су изоловани од спољњег света, а једина веза удаљених села са копном је чамац. Заједница је мала, сви се међусобно познају, а производе само оно што им је неопходно за живот.

Сеоски поштар Алексеј Трјапицин им је једина веза са спољним светом, а његов моторни чамац премошћава јаз између цивилизација. Када неко украде мотор са чамца, а жена коју воли побегне у град, поштар ће поћи за њом, жељан авантуре и новог живота. Уследиће путовање ка самоостварењу, а поштар ће се суочити са демонима прошлости, са љубављу и познатом истином да је код куће најбоље.

andrey

Биографија режисера

Андреј Кончаловски

Анреј Кончаловски (1937) је руски филмски и позоришни редитељ и сценариста. У младости се образовао за концертног пијанисту. Током студија на ВГИК-у написао је неколико филмских сценарија са Андрејем Тарковским, од којих су снимљени средњеметражни Ваљак и виолина, као и Иваново детињство, у коме је Кончаловски играо и епизодну улогу. Касније су заједно написали и сценарио за Андреја Рубљова. У међувремену је Кончаловски режирао свој први играни филм Први учитељ (1965), по прози Чингиза Ајтматова. Cледећи филм, Случај Асје Кљачине, која је волела али се није удавала (1967) ширу дистрибуцију добија тек двадесетак година након што је произведен.

После адаптације Ујка Вање (1971), снима Романсу о заљубљенима (1974) у којој јунаци говоре у слободном стиху. За четвороделну Сибиријаду која приказује 80 година живота једне руске сеоске породице, награђен је Гран-пријем на филмском фестивалу у Кану. Године 1972. добија награду Казахстанске ССР, за сценарио филма Крај атамана. Руску државну награду добија 1980. Исте године одлази у Холивуд. У филму Маријини љубавници (1984) он радњу романа Андреја Платонова измешта у српску заједницу у малом граду у Пенсилванији. Филм Помахнитали воз (1985) настао је по сценарију Акире Куросаве. У САД Кончаловски режира и на телевизији и осваја награду Еми за своју минисерију Одисеја. Од 1994. режира филмове са обе стране некадашње гвоздене завесе.

У позоришту, Андреј Кончаловски режира драмску класику и опере. Његов најновији филм Беле ноћи поштара Алексеја Трјапицинa награђен је Сребрним лавом, наградом за најбољу режију на Венецијанском филмском фестивалу.