Музички програм

ТЕРЕМ КВАРТЕТ И АЉОНА БАЈЕВА

Русија

baeva01

Аљона Бајева рођена је 1985. у музичкој породици. Са пет година почела је да учи виолину у Алма Ати код Олге Данилове. Од 1995. учи код професора Едварда Граха, у Централној музичкој школи Московског државног конзерваторија Чајковски, а од 2002-2007. на самом Московском конзерваторијуму. Поред формалних студија, најважнији утицај на њу извршили су Мстислав Ростропович и Сејџи Озава. Усавршавала се на бројним мастер класовима, попут оних код Иде Хендел и Максима Венгерова.

Аљона Бајева имала је великог успеха на такмичења. Почевши од 1994, освајала је прва места на тамкмичењима у Новосибирску, Варшави, Немачкој, као и такмичење Хенрик Вијенијавски у Познању. Освојила је гран при на Међународном такмичењу Николо Паганини у Москви (2004), чиме је стекла право свира на Страдиваријусовој виолини која је припада Хенрику Вијенијавском, као и о Златну медаљу и награду публике на Међународном такмичењу виолиниста у Сендаију (2007).

Њен репертоар стално се проширује и састоји се од преко четрдесет виолинских концерата и бројних соната и других дела из различитих епоха. Свира на Страдиваријусовој виолини из Руске државне колекције јединствених музичких инструмената.