Ретроспектива великана

АРИЗОНА ДРИМ

САД | 1993

Емир Кустурица

arizona02

Режија:
Емир Кустурица

Сценарио:
Дејвид Еткинс,
Емир Кустурица

Директор фотографије:
Вилко Филач

Монтажа:
Андрија Зафрановић

Продуцент:
Клоди Осард,
Ив Мармион

Продукцијска кућа:
Canal Plus

Улоге:
Џони Деп,
Џери Луис,
Феј Данавеј,
Лили Тејлор,
Винсент Гало

Трајање:
142′

Синопсис

Након што улови ретког иверка, ескимски риболовац га носи својој породици која живи у иглуу. Та риба је мотив који се у филму понавља, како у стварности, тако и у секвенцама снова. За то време у Њујорку, Аксел обележава рибе у тамошњем Одељењу за лов и риболов. Рођак Пол долази да га позове у Аризону, на венчање његовог ујака. У Аризони ујак покушава да натера Аксела да тамо и остане, те да преузме породични посао – продају половних кадилака. Аксел такође упознаје две чудне жене. Једна је Елејн, која жели да направи летећу машину, а друга је њена поћерка Грејс, која жели да се убије и реинкарнира у корњачу. Аксел се заљубљује у Елејн и решава да јој помогне да оствари свој сан.

emir01

Биографија режисера

Емир Кустурица

Емир Кустурица је српски редитељ, музичар, глумац, продуцент, писац и архитекта, рођен у Сарајеву 1954. године. Дипломирао је филмску режију на ФАМУ у Прагу. Након студија, радио је за Телевизију Сарајево и освојио бројне награде. За свој први дугометражни филм Сјећаш ли се Доли Бел (1981) добио је Златног лава у Венецији за најбољи дебитантски филм. Други дугометражни филм Отац на службеном путу (1985) освојио је Златну палму на Канском филмском фестивалу. Филм Дом за вешање (1988) Кустурици доноси награду за најбољу режију на Канском фестивалу 1989. године, а Аризона дрим Сребрног медведа на Берлинском фестивалу 1993. године. Са филмом Подземље (1995) осваја Златну палму на Канском фестивалу, а Сребрног лава на Венецијанском филмском фестивалу осваја филмом Црна мачка бели мачор (1998). Његов документарац Супер 8 приче осваја награду за најбољи филм на Фестивалу документарног филма у Ст. Петерсбургу 2001. године. Након тог остварења, 2004. године је режирао филм Живот је чудо, a 2007. године снимљен је филм Завет који је премијерно приказан на Канском филмском фестивалу. Након ЗаветаКустурица је режирао филм Марадона — документарац о фудбалској легенди Дијегу Арманду Марадони.

У париској опери Бастиља 2007. године је, први пут, изведена његова панк-опера Време Цигана, настала по мотивима филма Дом за вешање. Исте године му је додељен Орден витеза реда уметности и књижевности, највише француско признање у области културе, а 2011. године и орден витеза Легије части.

Оснивач је и члан групе „Emir Kusturica & the No Smoking Orchestra“ са којом наступа широм света.

Емир Кустурица тренутно снима филм На млечном путу.