Музички програм

АДАМ СТИНГА СА НОВОСАДСКИМ БИГ БЕНДОМ

Молдавија / Србија

01

Адам Стинга је један од најбољих трубача који негују и популаришу молдавски и румунски стил свирања трубе и велики је познавалац различитих стилова и начина интерпретације, било да је у питању традиционална или модерна музика.

Стинга је рођен 30. септембра 1962. године у селу Зирнести, у округу Кахул у Молдавији. Са дванаест година почиње да свира трубу, учећи од свог рођака Јона Стинге, а неколико година касније њих двојица наступају заједно свирајући са познатим румунским музичарима. Стинга је 1985. године дипломирао на Институту уметности „Гаврил Музицеску“  у Кишињеву. Професионалну каријеру започиње у оркестру народне музике Лаутари, а затим сарађује и са народним оркестрима Мугурел, Бусиок Молдовенес и оркестром Барбу лаутару са којим путује и наступа широм Европе.

Даровит и музикалан, Стинга је временом формирао сопствени стил свирања, који се одликује аутентичношћу и искреношћу, остајући при том  веран молдавском музичком наслеђу. Свирајући са бројним познатим оркестрима наступао је у Италији, Немачкој, Француској, Ирској, Финској, Швајцарској и у Латинској Америци. На позив Алана Берна 2008. године, заједно са молдавским виолинистом Марином Бунеом и другим светским музичарима, учествује у пројекту „Други Европљани“ чији је циљ био да окупи у један оркестар најзначајније музичаре који свирају јеврејску и ромску музику. Са овим оркестром, Стинга наступа на многим музичким фестивалима широм света.

Као солиста, Стинга је снимио два албума, а његова виртуозност се може чути и на албумима многих музичара са којима је сарађивао.

 

 

Новосадски биг бенд основали су 2003. године реномирани џез и поп музичари из Новог Сада, како би наставили традицију оркестарског музицирања на пољу џез, поп, филмске и сценске музике. До сада су приредили 305 концерата и снимили два студијска албума. Активно сарађују са многим реномираним уметницима у региону. Репертоарску окосницу Новосадског биг бенда чине класична дела филмске музике, латино џез стандарди, класични џез репертоар и значајна дела сценске музике 20. века. Диригент и уметнички руководилац оркестра је Федор Вртачник.