Простор дефинише егзистенцију: радионица са Иштваном Борбашeм

radionica istvan

Голуб седи на грани, размишљајући о постојању је шведски филм Роја Андерсона. Његов директор фотографије, Иштван Борбаш, је одржао радионицу посвећену овом необичном и визуелно веома занимљивом филму.

Борбаш је објаснио да је филм настао од пројекта снимања 90-минутне политичке рекламе без речи за једну шведску партију. Идеја је била да се сними филм о егоистичном друштву у коме би се, поред отуђења, показала друштвена хијерархија, робовласништво, похлепа и моћ новца. У њему је простор играо кључну улогу, рекао је шведски директор фотографије мађарског порекла:

„Простор говори нешто о нама и истовремено нас одређује. Простор често говори више о ликовима него сам дијалог… Ми нисмо имали никакав сценарио, али смо имали цртеже. А онда смо пробали испред камере… тако да смо радили више као сликари, а не као филмаџије.“

Борбаш је затим приказао серију фотографија на пројектору са цртежима Роја Андерсона које су користили да траже новац за филм. Такође су приказане и фотографије са снимања на којима се виде рад и побољшања сцене на сету, у различитим фазама на којима се открива дуг и мукотрпан процес изградње сета. Директор фотографије је такође рекао да је користио сочива од 75мм која су најближа људском оку као и да су намерно снимали дуге кадрове.

Пре краја радионице, Борбаш је приказао и један краткометражни филм од 15 минута са истом тематиком.

погледајте галерију слика