О Фестивалу

Осми Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф одржава се од 21. до 26. јануара 2015. године у Дрвенграду на Мокрој Гори, у организацији „Раста интернационал“ и под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, Мећавник града и ТНСО. Као и претходних година, Фестивал је посвећен будућим филмским ствараоцима и великанима савременог ауторског филма. 

ТАКМИЧАРСКИ ПРОГРАМ – Седамнаест филмова из Чешке, Словачке, Холандије, Исланда, Румуније, Израела, Хрватске, Немачке, Белгије, Француске, Мађарске, Египта, Русије, САД и Србије такмичиће се за награде Златно, Сребрно и Бронзано јаје. Различитост ауторских приступа и квалитет изабраних филмова обећавају да ће надметање за награде бити узбудљиво и неизвесно. Међународни жири чине директорка Британског филмског института Аманда Невил, Клоди Осар, француска филмска продуценткиња и мексичко-амерички продуцент Алекс Гарсија. Награду за најбољу фотографију Вилко Филач ове године ће доделити шведски директор фотографије мађарског порекла Иштван Борбаш и Горан Воларевић, српски директор фотографије. Као и претходних година, селекторка такмичарског програма је Дуња Кустурица.

САВРЕМЕНЕ ТЕНДЕНЦИЈЕ – Програм у којем се приказују неки од најбољих филмова прошлогодишње продукције и представљају њихови аутори – гости фестивала, који ће након пројекција својих филмова одржати радионице. У шест фестивалских дана биће приказани филмови: Беле ноћи поштара Алексеја Трјапицина за који је режисер Андреј Кончаловски награђен Сребним лавом у Венецији, филм Роја Андерсона Голуб седи на грани размишљајући о постојању који је на истом фестивалу награђен Златним лавом, Власници Адилкхана Јержанова, омнибус Разговори са боговима састављен од кратких филмова Гиљерма Аријаге, Хектора Бабенка, Алекса де ла Иглесије, Бахмана Гобадија, Амоса Гитаија, Емира Кустурице, Мире Наир, Хидеа Накате и Ворика Торнтона, као и најновији филм руског редитеља Никите Михалкова Сунчаница.

НОВИ АУТОРИ – програм који представља дебитантске дугометражне филмове аутора који аутентичним филмским изразом ступају у свет филма. Ове године програм је састављен од два играна и једног документарног филма, чији су аутори претходних година своје краткометражне филмове приказивали на Кустендорфу. Играним филмом Отворени кавез дебитује Синиша Галић, као и Гилберто Гонзалес Пењила, режисер филма Хрчци. Горан Станковић приказаће документарни филм У мраку.

РЕТРОСПЕКТИВА ВЕЛИКАНА – У оквиру овог ретроспективног програма биће приказани совјетски и амерички филмови Андреја Кончаловског. Ту су такође и филмови француске продуценткиње Клоди Осар, као и америчког редитеља мексичког порекла, Алфонса Куарона. У оквиру овог програма директор канског фестивала Тјери Фремо представиће дигитално рестаурирано издање филма Шарла Ванела У ноћи.

МУЗИЧКИ ПРОГРАМ – Сваке вечери, након пројекција и радионица, концерти музичких група употпуниће надалеко чувену атмосферу ноћног живота Кустендорфa. У оквиру овог програма наступаће: румунски дванаесточлани оркестар Тараф де хајдукс, српска блуз гитаристкиња која живи и ствара у Мемфису Ана Поповић, руска виолинисткиња Aљона Бајева, српски рок састав Партибрејкерс и молдавски трубач Адам Стинга.

Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф 2015 ће угостити прослављене ауторе, глумце и музичаре те бројне младе филмске ауторе и студенте филмских школа из целог света, као и друге еминентне госте из света филма.