Клоди Осар и Кустурица: Синергија продуцента и режисера – суштина ауторског филма

radionica klodi

Филм Аризона дрим Емира Кустурица у продукцији Клоди Осар је пратила је живописна радионица пуна анегдота са снимања. Кустурица је започео са дугачким списком продуцентских достигнућа Осардове, упућујући присутне на њену способност да обезбеди и одржи независност за свог режисера. Затим је приметео да је један од главним проблема данашњег филма недостатак прилике младим режисерима да развијају своје идеје и сценарио на самом сету:

„Кад почињете да снимате, налазите се под великим притиском… У осамдесет посто филмова данас се ствар своди на илустровање сценарија. Међутим, оно што је битно за снимање филма се дорађивање сценарија и ваших идеја на самом сету. Велика је предност кад имате продуцента који ће вам ово омогућити.“

На изјаву Кустурице да је поента снимања Аризона дрима била у слободи снимања, Осардова је додала: „Да, слобода али не само слобода. Ствар је такође и у саучесништву. Потребно је да постоји саучесништво између режисера и продуцента“. Филмаџијски тандем се затим присећао проблема са којима су се сусретали у раду са америчким продуцентима који су покушавали да контролишу читав процес.

„У Америци вам кажу да ви као режисер имате завршну реч, али ово не значи ништа јер су они ти који контролишу процес дистрибуције. У Америци, продуцент је важнији од режисера,“ изјавио је Кустурица, настављајући са причама о снимању појединих сцена „Аризоне дрима“.

„Најбитнија ствар код снимања је комуницирање. Снимање је везано за ваш капацитет да комуницирате, јер емоција у филму долази од нечега што се налази ван вас, а не унутар вас. Ви треба да тај процес контролишете и манипулишете сликом догађајима на сету… Многи мисле да ово могу урадити у монтажи. Не. Ако то не монтирате већ на самом сету, у студију нећете моћи да урадите ништа,“ рекао је Кустурица.

Распршујући илузије многих младих филмских стваралаца да је суштина филма спонтаност, и узимајући пример лутајуће камере на МТВ-ју, аутор и продуцент су изјавили:

„Кинематографија је нешто што је веома контролисано. Нема ту много спонтаности. Она је веома прецизна, као архитектура. Ви треба да искомбинујете и координишете толико много ствари тако да, на крају, чак и архитекта бива импресиониран“.

Одговарајући на питање из публике, да упореди снимање у САД и Европи, Клоди Осар је рекла да су, опште узевши, из њеног искуства, америчке сниматељске екипе спорије од европских. Кустурица се сложио:

„Они су увек били спорији али су нам могли обезбедити све што сте пожелели. Они имају толико много дресираних животиња, различитих аутомобила и тако дање. И ако хоћете атомску бомбу, добићете и атомску бомбу. Снимање у Америци је веома стандаризовано… Читав систем ради за то. Али ово је разлог зашто они имају толико мало аутора као што су Тарантино, Џармуш или Андерсон,“ рекао је Кустурица.

погледајте галерију слика