Жири

claudieКлоди Осар

Клоди Осар почела је као продуцент реклама. Године 1981. оснива продукцијску кућу „Maжор“ која брзо постаје једна од водећих француских компанија у тој области. Клоди је у свет адвертајзинга довела најталентованије режисере: Жака Татија, Жан-Баптиста Мондина, Мартина Скорсезија, Емира Кустурицу, Жан-Жака Бенекса. Након стотинак снимљених реклама осетила је потребу за дубљим обликом изражавања.

Тај скок Клоди Осар предузима 1986, са филмом Бети блу Жан-Жака Бенекса, који је номинован за Оскара. Потом продуцира филм Сержа Гејнзбура Шарлот заувек, Деликатесну радњу Жан-Пјера Женеа и Марка Кароа, која је освојила 13 награда и 9 номинација, Град изгубљене деце (2 награде и 11 номинација) и филм Емира Кустурице Аризона дрим који је награђен Сребрним медведом на Берлинском филмском фестивалу.

Клоди потом наставља сарадњу са Женеом продуцирајући филм o Амели Пулен. Више од две године рада и Чудесна судбина…

Од тада, Клоди је продуцирала омнибус Париз, с љубављу, састављен од филмова редитеља из читавог света, два филма Франсоа Озона: филм Рики који је имао премијеру у Берлину и Уточиште које је освојило награду жирија на фестивалу у Сан Себастијану. Њен филм Коко шанел и Игор Стравински затворио је Кански фестивал 2009. Филм Тонија Гатлифа Индигнадоси је оштар документарац, а Пина Вима Вендерса ремек-дело посвећено великој кореографкињи. Атила Марсел је први целовечерњи играни филм режисера анимираних филмова Силвијана Шомеа. Тренутно довршава филм Фуџита, прву француску копродукцију етаблираног јапанског режисера Кохија Огурија.


amanda

Аманда Невил

Аманда Невил је извршни директор Британског филмског института (БФИ), водеће државне институције за филм, која тренутно води озбиљну међународну стратегију промовисања британских покретних слика у иностранству. Она је надзирала трансформацију БФИ-а 2011. и преузимање сада расформираног Филмског савета УК. Британски медији истичу је као најважнију особу за национални филм данас.

Пре Института, Невилова је водила архиву Краљевског фотографског друштва и његов галеријски простор – Национални центар за фотографију – са седиштем у Бату. Ту је убрзо постављена за генералног директора, па је од 1990. била  прва жена на овој функцији. Током свог мандата директора Националног музеја фотографије, филма и телевизије (сада Национални музеј медија) у Бредфорду, који је започела 1994, Невилова је основала Бредфордски међународни филмски фестивал. Успела је да овај музеј буде најпосећенији музеј у Британији, ван Лондона. Своју каријеру у БФИ-ју започела је 2003. као директор за организацију, а на чело Института је промовисана 2011. када је, уз помоћ средстава из Националне лутрије УК, и лансирана кампања за промоцију британског филма. Децембра 2013, организовала је и водила највишу делегацију британских руководилаца у Кину која је уродила историјским уговором о копродукцији закљученим априла ове године.

Ова Енглескиња је родом из Јоркшира где је завршила средњу школу. Провела је годину дана на студијском боравку у Паризу пре него што је 1976. добила свој први радни ангажман – у лондонској галерији „Роуен“.


alex Алекс Гарсија

Алекс Гарсија је мексички продуцент који живи и ради у Калифорнији. Власник је „АГ Студија“, кровне компаније за продукцију и дистрибуцију широм обе Америке: Мексика, САД, Колумбије, Бразила и Аргентине. У његовом естаблишменту налази се и један филмски фонд, студио за анимацију, филмски фестивали и једна он-лајн филмска платформа.

Међу првим филмовима у Гарсијиној реализацији биле су Елитне јединице (2007), филм Жозеа Падиље који је исте године освојио Златног медведа у Берлину, поред 30 других награда. Затим су дошли на ред Равница у пламену Гиљерма Аријаге и Шећерни пољупци Карлоса Куарона. Његови филмови су учествовали на реномираним фестивалима: гала премијера филма Разговори са боговима, на Међународном филмском фестивалу у Венецији 2014, на фестивалу у Берлину и њујоршкој Трибеки, да поменемо само неке. Два његова предстојећа дугометражна играна филма ће отворити „Санденс“ фестивал 2015: Живела музика и Преокрет. Такође, ове године, Гарсија ће испоручити три филма на енглеском језику: Језуиту, по сценарију Пола Шрејдера, затим Заточеника, са Кејт Маром и Дејвидом Ојелоуом у главним улогама као и сценаристички и редитељски деби глумца Дејмијана Бишира, Избеглиштво. Алекс Гарсија је један од најплоднијих продуцената и инвеститора у филм у Латинској Америци данас. Његов рад вођен је амбицијом да се поврати значај и умеће који је овај континент некада имао. Од 2006. године учествовао је у скоро стотину филмских продукција.