Жири награде „Вилко Филач“

istvanИштван Борбаш

Иштван Борбаш је рођен 1954 у Будимпешти. Каријеру сниматеља филмова и реклама остварио је у Шведској. Сарадњу са редитељем Ројем Андерсоном започео је 1984. Током тридесет година рада у Студију 24, заједно су снимили безброј реклама и филмова различитих дужина, у распону од 15 секунди до 2 сата. Такође је учествовао у стварању и обликовању књига, изложби, реклама и кампања оглашавања на рекламним паноима. Свим овим пројектима заједничка је намера да се представе радости, туге и рањивости људи, и то у окружењима и ситуацијама које сви можемо да препознамо. Чак и тривијалне ситуације, када су приказане на одређени начин (простор, светло, ликови) могу да пруже врло прецизне представе људског постојања.

Већина ових пројеката привукла је значајну пажњу у Шведској, али и у међународној јавности. Тиме се потврђује да је могуће и важно користити слике да би се утицало на наш живот и размишљања о постојању. Његов најновији филм снимљен у сарадњи са Ројем Андерсоном, Голуб седи на грани размишљајући о постојању, освојио је Златног лава на филмском фестивалу у Венецији 2014.


goranГоран Воларевић

Горан Воларевић је сниматељ слике рођен 1967. године у Београду. Филмску и телевизијску камеру студирао је на Факултету драмских уметности у Београду. По дипломирању радио је као асистент камере Милорада Глушице, шефа катедре на којој је студирао. Први целовечерњи играни филм који је снимио као директор фотографије је Сиви камион црвене боје (2004) Срђана Кољевића. Награђен је Златном мимозом за најбољу фотографију на фестивалу у Херцег Новом. Награду југословенске секције Међународне федерације филмских критичара (ФИПРЕСЦИ) добио је за филм Четврти човек (2007).  Исти филм приказан је на Међународном фестивалу сниматеља браћа Манаки у Битољу. Драмску телевизијску серију Вратиће се роде почиње да снима 2007. Реч је о серији која је у Србији и региону остварила велику популарност и признања критике. Воларевић је 2007. снимио Жену са сломљеним носем,  филм запажен у европским фестивалским оквирима, а 2010. године филм епохе Монтевидео, бог те видео који драматизује одлазак југословенске фудбалске репрезентације на прво светско првенство у Уругвају. Филм Бранио сам Младу Босну Срђана Кољевића из 2014. је најновији филм који је снимио. Поред играних филмова Горан Воларевић је снимио и велики број реклама, документарних и телевизијских филмова.