Жири

Председница жирија

Беренис Бежо

Berenice Bejo

Беренис Бежо је француско-аргентинска глумица. Рођена је у Буенос Ајресу. По доласку војне хунте на власт, заједно са породицом придружила се бројној и знаменитној аргентинској емиграцији у Француској.  У Рамбујеу је студирала позоришну глуму, а глумачку каријеру је започела на телевизији. Пажњу међународне филмске публике привукла је већ као партнерка Хита Леџера у филму Прича о витезу (2001) Брајана Хелгеланда. Са режисером Михајлом Хазнавицијусом и глумцем Жаном Дижарденом први пут је сарађивала на филму Агент 117: Каиро, мрежа шпијуна (2006), спектакуларној пародији која је била тек наговештај ствари које ће уследити.  Играла је главну улогу  у играно-документарном филму о филму Пакао Анрија Жоржа Клузоа (2009), о недовршеном пројекту чувеног француског редитеља. Са Хазнавицијусом и Дижарденом је снимила филм Глумац (2011.) који је био најсензационалнији глобални догађај те сезоне, засенивши покрет Occypy Wall Street, смрт Ким Ил Џонга и убиство Бин Ладена и освојивши узгред пет награда америчке академије, укључујући и ону за најбољи филм. Беренис Бежо је најимпресивнију улогу своје дотадашње каријере, улогу Пепи Милер која се преко трња уздиже до звезда, остварила служећи се искључиво невербалним средствима глумачке игре. За главну улогу у филму Асгара Фархадија Прошлост добила је награду за најбољу глумицу на последњем Канском филмском фестивалу.


Члан жирија

Гиљермо Аријага

guillermo arriaga

Гиљермо Аријага је мексички писац, сценариста и режисер. Рођен је у Сијудад Мексику 1958. године. Радио је различите послове, поред осталог био је професионални боксер, кошаркаш и фудбалер. Звање мастера психологије стекао је на Иберо-америчком универзитету. Његов роман Слатки мирис смрти адаптиран је у истоимени филм, а први филмски сценарио написао је за Пасји живот (2000), који је режирао Алехандро Гонзалес Ињариту. Филм је освојио бројне награде и постао је један од најпознатијих латиноамеричких филмова у свету. Радни наслов филма био је Црни пас, бели пас. Следећи заједнички филм Аријага и Ињариту снимили су у САД. 21 грам (2003) је драма о странцима повезаним случајним догађајем, о смрти и њеном утицају на преживеле која свој наслов позајмљује из легенде да људско тело након смрти постаје лакше за 21 грам.  Трећим и последњим заједничким филмом ова два аутора, филмом Вавилон из 2006. године, комплетирана је трилогија чија је тема смрт. Њихова сарадња такође доводи у питање уобичајено схватање односа редитеља и сценаристе. У међувремену, Аријага је написао сценарио за филм Томија Ли Џонса Три сахране Мелкиједеса Естраде, за који је награђен наградом за најбољи сценарио на Канском филмском фестивалу. Године 2008. Аријага је режирао свој, за сада једини целовечерњи филм, Равница у пламену. Његов приповедачки стил карактеристичан је по нелинеарној форми састављеној од међуповезаних прича коју критичари називају hyperlink cinema или, мање помпезно, помешане ролне.


Члан жирија

Срђан Кољевић

Srdjan Koljevic

Срђан Кољевић је српски сценариста и режисер. Рођен је у Сарајеву 1966. године. До сада је био сценариста, косценариста или сарадник на сценарију за 12 целовечерњих играних филмова. Сам је режирао два филма. Сиви камион црвене боје (2004), road филм чија је радња смештена у освит рата у Југославији, награђен је на више међународних фестивала. Драма састављена од међуповезаних наратива Жена са сломљеним носем (2010) је поред фестивалских награда приказивана и на редовним биоскопским репертоарима широм Европе. Као сценариста, заједно са Мелином Потом Кољевић, адаптирао је роман Клопка Ненада Теофиловића у сценарио према ком је Срдан Голубовић снимио истоимени филм 2007. године. Права за тај сценарио откупио је један амерички филмски студио. Срђан и Мелина Пота Кољевић написали су сценарио за филм Кругови (2012) који испитује последице једног недвосмислено херојског чина из југословенских ратова. Филм је освојио специјалну награду жирија у програму светског филма на фестивалу Санденс 2013. године и српски је кандидат за награду Америчке академије за филм. Срђан Кољевић је ванредни професор на Факултету драмских уметности у Београду. Припрема филм о Рудолфу Цистлеру, адвокату који је заступао Гаврила Принципа пред аустроугарским судом.