22/01/2014

Тешке теме: радионица Александроса Авранаса

22001naslov

Госпођица насиље, филм грчког режисера Александроса Авранаса који говори о наизглед необјашњивом самоубиству једанаестогодишње девојчице приказан је у дворани Проклета Авлија, а потом је уследио разговор са аутором.Авранас је објаснио сопствену мотивацију за бављење питањима насиља у кући.

Хтео сам да комуницирам са људима, не само да их шокирам…Много тога сам изоставио. Филм је уметност причања прича и прављења слика. Гледаоце треба заштитити…Одлучио сам да неке ствари прикажем пластично зато што нисам хтео да останем недоречен и оставим гледаоце у недоумици.

Одговарајући на питања из публике, Авранас је објаснио како је радио са децом-глумцима и рекао да их је унапред упознао са целим сценаријом.

Верујем да су деца млади људи. …(Деца са којом сам снимао) сматрала су да помажу онима који се у стварности налазе у ситуацијама у којима су ликови у филм. Родитељи су унапред прочитали сценарио и били су присутни на снимању.

Аутор је одбио да објасни двосмислени завршетак филма. Рекао је да жели да публика сама донесе закључке.
Говорио је и о моралној кризи у Грчкој и Европи, додавши да је потребно отворено причати о тешким темама. Авранас је недвосмислено одбио идеју да је филм мртав, напоменувши да је реч о младој уметности и да је бесмислено причати на тај начин.

Филм је мртав само за људе који немају шта да кажу. Филм је идеологија.