Савремене тенденције

МЛАДА И ЛЕПА

Француска | 2013

Франсоа Озон

Режија:
Франсоа Озон

Сценарио:
Франсоа Озон

Директор фотографије:
Паскал Марти

Монтажа:
Лор Гардет

Продуценти:
Ерик Алтмајер
Николас Алтмајер

Продукцијске куће:
Mandarin Cinema
FOZ

Улоге:
Марин Вакт
Жералдин Палихас
Фредерик Пјеро
Шарлот Ремплинг

Трајање:
94 минута

Синопсис

Млада и лепа је филм о одрастању који прати живот седамнаестогодишње девојке кроз четири годишња доба. Током летовања са породицом на југу Француске, Изабела одлучује да изгуби невиност са младићем из Немачке по имену Феликс. То искуство оставља је равнодушном. На јесен, Изабела наставља да истражује своју сексуалност, овај пут радећи као проститутка, и даље живећи у родитељском дому. У тој улози упознаје старије мушкарце. Један од њих током сусрета у хотелској соби умире од срчаног удара. Зима ће донети болно суочавање породице са њеном тајном, а пролеће покушај исцељења.

Овај филм Франсоа Озона наставља традицију француских филмова са сличном темом призивајући у сећање пре свега  Буњуелову Лепотицу дана.

Биографија режисера

Франсоа Озон

ozon 01

Франсоа Озон је француски филмски редитељ и сценариста рођен у Паризу 1967. године. Након студија филмске режије на ФЕМИС-у  под менторством Ерика Ромера, снимио је неколико краткометражних филмова, међу којима се истиче Летња хаљина (1998). Већ у првим филмовима Озон је успоставио тематски и стилски оквир који ће у наставку каријере постати препознатљиви ауторски поглед на свет. Свет посматран очима Франсоа Озона карактерише снажна сексуална тензија, а његове ликове често и непостојаност сексуалне оријентације. Oзонов комерцијално најуспешнији филм 8 жена (2001)  је музички whodunit са ансамбл поделом сачињеном од најбољих француских филмских глумица. Следећи филм, Базен (2002), je мистериозни психолошки трилер хичкоковске инспирације, са Шарлот Ремплинг и Лудивин Сање. Женски ликови доминантне снаге насупрот мушким који су слаби, гротескни или чак сасвим одсутни смештају Озона на ону линију кинематографије коју су одредили аутори као што су Фасбиндер, Алмодовар,  Вотерс па и Бергман. Његов последњи филм Млада и лепа био је номинован за Златну палму на Канском фестивалу.