23/01/2014

Пре или касније искуство ће проговорити: радионица са Јуријем Биковим

23003naslov

Мајор, целовечерњи филм свестраног руског аутора Јурија Бикова, приказан је данас послеподне на Кустендорфу. Након пројекције Биков је одржао радионицу. Упитан да објасни мотиве својих главних ликова Биков је рекао:

Не желим да снимам филмове о херојима. Хоћу да снимама филмове о правим људима…Желео сам да испричам причу о Русији. Ако причате о Русији, морате да причате о онима који имају моћ. Тада схватите да ти људи често немају избора.

У лаконском говору, са гестикулацијом доброг глумца, Биков је говорио о значају искуства. Сумирао је свој приступ прављењу филмова:

Ако хоћете да снимате, морате да имате искуство. То је обавезно…Ако имате искуство, тада имате и нешто да кажете…Данас се већина филмова снима због зараде. Ако читав живот посветите новцу, ако не волите мајку, своју децу и не радите оно што је добро, у чему је онда сврха? У Пастернаковом роману Доктор Живаго, главни лик поставља питање свом пријатељу ”Зашто се у комунизму сада осећаш тако добро, а добро ти је било и у старом режиму?” Одговор је: ”Зато што не верујем у загробни живот”…Ја нисам пророк и не верујем у религију.

Замољен да објасни који су му циљеви, Биков је објаснио:

Циљ режисера није да инспирише. Озбиљно то мислим. Наша обавеза је да обликујемо време и ликове. Ја нисам пророк. Не желим да покренем религију. Али морате се погледати у огледало. Циљ ми је људима пред лице поставим огледало.

погледајте галерију слика